skip to Main Content

Kony-achtige duurzaamheid

Elke week gaan redacteuren Cedric van der Ploeg en Lars Boogaard met elkaar in debat over scherpe stellingen op het gebied van duurzaamheid. Deze week: ‘Ik leef alleen maar duurzaam zodat ik mij beter voel.’ Cedric betoogt waarom hij het met deze stelling eens is .

‘Ik ben jong. Ik ben duurzaam. Ik wil wat betekenen voor de wereld.’ Hele mooie nobele woorden. Maar toch, ik zou er heel graag: ‘Kijk mij.’ Aan willen toevoegen. Want veel duurzaam geblaat komt niet voort uit een drang om de wereld te verbeteren, maar om aan de wereld te laten zien dat je het allemaal zo goed voor hebt met de diertjes en de planeet. ‘Moet je zien hoeveel ik over heb voor een betere wereld, ik geef er zoveel voor op. Ik offer er echt heel veel voor op.’ Heel goed, maar je doet het niet voor de wereld. Althans, niet om de wereld te verbeteren, maar om een bepaald imago aan de wereld te showen.

Ze zijn te vergelijken met de Kony-sekte. Ze vinden het fantastisch om iets te doen voor de wereld, bij dit voorbeeld een kindsoldaat-monster verbannen. Maar wat nog belangrijker is voor deze mensen, is dat anderen zien dat ze het doen. Het feit dat anderen zien dat je iets goed doet, weegt dus eigenlijk zwaarder dan idealen.

Ik heb een hekel aan deze mensen, maar aan de andere kant, wat zonder ze? Ze zijn in ieder geval bewust bezig. Dankzij de boys en girls die duurzaam leven als een soort heldenstatus beschouwen, wordt de wereld een stukje beter. Dus ja, ik ben ze wel een beetje dankbaar, maar irritant vind ik ze wel soms.

Als je goed zoekt, vind je natuurlijk ook wel de oprechte duurzame levers. Mezelf zie ik als een mengelmoes. Ik eet amper vlees. Vanaf mijn twaalfde, omdat ik het zielig vond dat zestig procent van al het vee in Nederland nooit meer buiten kwam. En omdat mijn buurmeisje ook geen vlees at. Was ik dan een meeloper? Een beetje, ja. Maar nu is het meer een gewoonte. Geen vlees enzo. Alles in de prullenbak. Misschien is het voor mij een mix van ‘kijk mij’ en idealen. Ach, het helpt in ieder geval een beetje mee aan een betere wereld. 

Back To Top