Plofkip is milieutechnisch de duurzaamste keuze
De plofkip, hoe omstreden ook, is uit milieuoogpunt de duurzaamste keuze in het kipschap. Dat maakt Trouw bekend. Met zijn korte leven, weinig landgebruik en geringe ammoniakuitstoot heeft de kip die in zes weken tijd het gewicht van 2,2 kilo moet halen het minste impact op het milieu.
In haar proefschrift onderzocht promovenda Sanne Dekker hoe milieuvriendelijke biologische eieren zijn. Haar conclusie? Een beter dierenwelzijn staat gelijk aan meer milieubelasting. Een feit dat stichting Wakker Dier liever niet in de belangstelling wil zetten.
Hetzelfde geldt voor vleeskippen. Bij deze productieketen gelden dezelfde efficiëntiemechanismen.
Geen herinvoering legbatterij
Toch pleit de onderzoekster niet voor herinvoering van de in dit jaar door de EU verboden legbatterij. Liever ziet zij vooral de biologische kippenhouderijen, die goed scoren op dierenwelzijn, investeren in verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Zo groeien dierenwelzijn en duurzaamheid naar elkaar. Ook andere landbouwexperts verwachten dat.
Wakker Dier ziet ook liever dat de vleesconsumptie daalt: “Als het aantal landbouwhuisdieren daalt, bijvoorbeeld door minder vlees te eten, is er geen tegenstelling tussen dierenwelzijn en duurzaamheid.”
Vleesconsumptie daalt
De wens van Wakker Dier lijkt in te gaan. Uit onderzoek van Motivaction blijkt namelijk dat afgelopen jaar het het aantal flexitariërs, mensen die minder vlees consumeren, is toegenomen van 22% naar 35%. Slechts één op de tien Nederlanders eet dagelijks vlees. Motivatie hiervoor is de gezondheid, het milieu of dierenwelzijn. Ook de toename van de wereldbevolking is een goede reden voor Nederlanders om minder vlees te eten.
Bron: Foto’s b3nscott en Orin Zebest via Flickr