skip to Main Content

Rio+20: hopen op een akkoord

Morgen is het zover: de VN-top in Rio de Janeiro gaat beginnen. Deze week vergaderen tientallen wereldleiders over de duurzame toekomst van de wereld. Wereldleiders buigen zich over de vraag hoe we de behoeftes van een steeds maar groeiende wereldbevolking in evenwicht kunnen houden met natuurlijke hulpbronnen.

De VN-top wordt gehouden twintig jaar na de eerste conferentie over duurzaamheid, ook in Rio. De top werd destijds een succes en de eerste keer dat de Verenigde Naties praatten over de duurzame toekomst. In Rio werd toen de basis gelegd voor het Kyoto-protocol waarin staat dat de mondiale CO2-uitstoot verminderd moest worden.

kritiek

De haalbaarheid van de milieutop wordt door de pers sterk in twijfel getrokken. Het Nederlands Dagblad noemt de milieutop ‘een oefening in vruchteloos debatteren’. ‘Milieutop wordt milieuflop’, schrijft NRC Next vandaag. Het akkoord wat gesloten moet gaan worden wordt daarom volgens Next een slappe conpromis met enkel vrijblijvende afpsraken over duurzame groei.

Nu hoop ik natuurlijk dat het akkoord iets concreter gaat worden, maar eerlijk gezegd moet ik toegeven dat het ijdele hoop is. Internationaal gezien wordt duurzaamheid door de politiek onderschat. Wereldleiders zetten ‘de groene economie’ na de financiële crisis en de hachelijke situatie in Syrië pas op de derde plaats of zelfs lager. Het klimaat en de biodiversiteit vindt men nog minder urgent, blijkt uit de afwezigheid van Obama, Merkel en Cameron en onze eigen Minister President Rutte. Wereldleiders die op dit moment wel bij de G20 top in Mexico zijn maar hun bezoek aan Latijns-Amerika niet met twee dagen kunnen of willen verlengen.

Vanuit de maatschappij klinkt de roep om duurzaamheid steeds meer. Ook het bedrijfsleven begrijpt dat er in de groene economie geld valt te verdienen. Vorige maand bleek tijdens ‘Rio aan de Maas’ in Rotterdam dat er genoeg initiatieven zijn die op lokaal niveau de wereld groener maken. Ook grote multinationals geven één voor één aan in te zetten op duurzaamheid.

De politiek blijft hierin achter. Internationaal gezien, ook al lijkt dat moeilijk, is nu het juiste moment om beslissingen te maken om duurzaam te herstellen uit de crisis. Of dat gaat gebeuren, blijkt morgen en overmorgen. Ik houd jullie deze week op de hoogte van het laatste nieuws vanuit Rio.

Back To Top