skip to Main Content

AFRIpads Ltd bekroond voor sociaal ondernemerschap

AFRIpads Ltd., producent van wasbaar maandverband, is door de PPR Foundation bekroond in de categorie sociaal ondernemerschap. Hiermee behoort AFRIpads Ltd. dit jaar tot één van de drie bedrijven wereldwijd die deze prijs op 21 juni in Parijs mag ontvangen.


Modeconglomeraat PPR, eigenaar van o.a. Yves Saint Laurent, Gucci en Stella McCartney, heeft de prijs in het leven geroepen om meer respect en waardigheid voor vrouwen wereldwijd te creëren. Naast de €15.000,- die AFRIpads Ltd. ontvangt zal ook een manager van Bottega Veneta zich een jaar lang bezig houden met de marketing van AFRIpads Ltd.

In 2008 komen Pauls Grinvalds en Sophia Klumpp er gedurende hun vrijwilligerswerk in Oeganda achter dat veel Afrikaanse meisjes tijdens hun menstruatie niet naar school gaan. Dit omdat er geen maandverband voor handen is. En als dit wel zo is, is het te duur.

Volgens onderzoek van de Verenigde Naties gaat het om miljoenen meisjes. Deze meisjes grijpen vaak naar alternatieven als bananenbladeren, gedroogde modder en oude doeken wat infecties tot gevolg heeft.

Na enig onderzoek ontdekken Pauls en Sophia het bedrijf Lunapads uit Canada, dat wasbaar maandverband maakt voor milieubewuste vrouwen. Ze leggen de link en het idee is geboren. Ze starten het bedrijf AFRIpads Ltd.

Pauls en Sophia zijn na een pilotfase medio 2009 in contact gekomen met Nederlandse investeerder Bert Bolkenstein, die AFRIpads Ltd. een mooi initiatief vindt. Hij besluit AFRIpads Ltd. deels te financieren. Nu, drie jaar later, werken er vijftig Oegandese vrouwen in de workshop in Masaka, Oeganda, waar AFRIpads Ltd. dit jaar haar 150.000ste menstrual kit wil maken. Het product heeft daarmee nu al een aanzienlijke maatschappelijke impact.

De wasbare AFRIpads kit bestaat uit twee houders, acht pads en twee afvalzakjes, gaat één jaar mee en is 70% goedkoper dan gemiddeld wegwerpmaandverband in Afrika. De AFRIpads kit is dus voor Oegandese schoolmeisjes een betaalbaar alternatief.

Op deze manier wil AFRIpads Ltd. bijdragen aan de educatie, werkgelegenheid en emancipatie van vrouwen in Afrika. Als blijk van waardering voor de structurele verandering die AFRIpads Ltd. maakt heeft de PPR Foundation haar de prijs voor sociaal ondernemerschap toegekend.

 

Back To Top