skip to Main Content

Biologisch eten is grenzeloos

Voor Eosta – Nature&More reis ik een maand lang door Europa om onderzoek te doen naar het bewustzijn van consumenten over biologisch groente en fruit. Weten mensen het verschil tussen biologisch en ‘normaal’ groente en fruit? Verschilt dat bewustzijn per land? Hoe is de vraag in relatie tot het aanbod? Dat zijn de dingen die ik probeer uit te zoeken.

Op 24 juli zijn Petra en ik vanuit Amsterdam vertrokken naar Amiens, een kleine stad met een mooi historisch centrum in de buurt van Parijs. Na een paar dagen Amiens zijn we doorgereisd naar Lyon, een stad die naar mijn mening iedereen een keer zou moeten bezoeken, zo mooi! Maar het bleef maar beter worden, ik zit namelijk dit artikel te typen in een klein café in het centrum van Rome waar alle maffia samen lijkt te komen. De koffie is heerlijk en de sfeer is goed, dus klagen kan ik niet!

Waar we de afgelopen acht dagen vooral achter zijn gekomen is dat biologisch eten een steeds belangrijkere rol gaat spelen in het leven van veel Fransen en Italianen. In Frankrijk was duidelijk te zien dat de vraag naar biologisch groter is dan het aanbod. In de Carrefour staat ondertussen bij pakweg de helft van de schappen met vers voedsel aangegeven dat het biologisch is. Ongeveer de helft van de mensen geeft aan regelmatig biologisch voedsel te kopen omdat ze denken dat het beter is voor hun gezondheid of het milieu. Vaak komen we ook jonge moeders tegen die voor hun jonge kinderen uitsluitend biologisch voedsel kopen, maar die het zelf geen probleem vinden af en toe iets anders te eten.

In Frankrijk bestaat een winkelketen, Naturalia, die ontzettend snel groeit. De manager van een winkel vertelde ons dat er voor 2012 geen winkels buiten Parijs waren, maar dat er nu verschillende filialen in 8 andere Franse steden zitten. Hij zei ook dat zijn vaste klantenaantal iedere dag nog steeds hard groeit en dat ook de omzet snel stijgt. Genoeg positieve signalen dus!

De komende paar weken zullen Petra en ik nog een paar dagen in Italië blijven, waarna we doorgaan naar Duitsland, Denemarken, Zweden en tot slot Noorwegen. Dagelijkse blogs zijn te volgen op itspetravanderkooij.waarbenjij.nu en itslisaboerop.waarbenjij.nu.

 

P.S.: meer info kan je vinden op natureandmore.com   šŸ™‚

Back To Top