skip to Main Content

Sywert van Lienden: ‘’Wat wij als partij doen noemen we het Flippo-effect’’

Jongerengroep G500 staat vóór de toekomst. De jongeren van G500 worden lid van de drie grote politieke partijen om zo dingen te veranderen. Oprichter Sywert van Lienden vertelt aan Duurzamestudent.nl over zijn idealen, persoonlijke bijdragen aan een groene toekomst en weerlegt een aantal stevige kritieken.
 

G500 zou als groep ondemocratisch worden genoemd..
‘’ Ja, dat is helemaal niet waar en dat zijn natuurlijk hele voorspelbare kritieken. Ik vermijd eigenlijk alles door mij gewoon aan de spelregels te houden. Men zegt dan: inderdaad het klopt dat de wet zegt dat je van meerdere partijen lid mag worden en verschillende congressen mag bijwonen, máár omdat jullie het met meerdere mensen tegelijkertijd doen is het ondemocratisch, iets wat volgens de wet gewoon mag en altijd heeft gemogen. Het is slechts een nieuwe manier van politiek voeren iets wat trouwens door partijen niet als negatief wordt beschouwd. Al die partijbesturen willen juist met ons samenwerken, zij zien het als een nieuwe manier om een jonge doelgroep aan te spreken. Het is eigenlijk een heel raar mechanisme: juist de jonge mensen die lid zijn van die partijen hebben er moeite mee en het gevoel dat er iets niet klopt. Maar wat er dan ondemocratisch aan is kunnen ze niet uitleggen.’’

Men beschouwt het nu misschien als iets positiefs omdat jullie van het politieke centrum zijn (VVD, CDA en PvdA), maar wat als een extreem rechtse partij op hetzelfde idee komt, is die kritiek dan wel terecht?
‘’ Ik geloof niet dat dat werkt. Je moet ongelooflijk veel organisatietalent hebben om het te doen en ik verbaas me nog steeds iedere dag over wat ons team doet, zo’n  15 man en 100/150 vrijwilligers. Maar naast organisatietalent moet je ook aansluiting vinden: alleen vanuit een sfeer van verbinding kun je een draagvlak creëren voor nieuwe ideeën, ik denk niet dat bijvoorbeeld de PVV het zou redden. Daarom is het ook nooit  eerder gebeurt. Wat wij als partij doen noemen we het Flippo-effect: een flippo is ook heel simpel, een plastic schijfje met twee plaatjes erop waardoor mensen meer chips gingen eten. Wat wij doen is ook een soort van Flippo: wij worden simpelweg lid van meerdere partijen en het enige wat we zeggen is dat we lid zijn van het politieke midden.’’

Het blijft gek dat er nooit iemand eerder op deze gedachte is gekomen..
‘’Dat komt door de manier waardoor de huidige politiek is: ze zijn heel erg van een strijd tegen elkaar terwijl wij juist jong en oud verbinden. In plaats van problemen gaan wij opzoek naar oplossingen. Dat is denk ik wat mensen in de oude politieke arena nog niet door hadden, anders is dit een hele logische volgorde om dit zo te doen.’’

Wat zijn de raakvlakken van G500 met duurzaamheid?
‘’Een van onze tien punten is het richten op duurzaamheid. Bijvoorbeeld het onafhankelijk worden van energie. Als je kijkt naar de staatsschuld, dat wordt doorgeschoven naar de volgende generaties. Je zou een bos ook kunnen zien als een soort spaarbank voor de toekomst, de natuur,  de biodiversiteit. Henk Bleeker probeert de natuur de vernachelen en dat schuift dan per definitie een armere natuur door aan de volgende generaties.
Kijk eens naar de vereniging natuurmonumenten, de op één na grootste vereniging van Nederland. Zij heeft zeven keer  zo veel leden als alle politieke partijen bij elkaar. Tel deze leden bij die van kleinere natuurverenigingen op en je hebt 4 miljoen leden die natuur ontzettend belangrijk vinden. We zijn een bewust land. Je ziet ook dat zelfs ten tijden van economische crisis mensen niet minder geld uitgeven aan biologisch vlees. Unilever heeft bijvoorbeeld de plofkip in de ban gedaan omdat consumenten dit blijkbaar echt niet willen en ik ben daar vrij optimistisch over.’’

G500 is een bewuste partij, hoe zit dat met jou?
‘’ Ik ben eigenlijk helemaal niet zo bewust. Biologisch voedsel koop ik niet heel vaak, ik ben ook maar een student. Wel hou ik van écht eten, er wordt namelijk veel met ons voedsel gerotzooid. Op dat soort dingen probeer ik te letten maar het valt bij mij dus best wel tegen.’’

 

Back To Top