skip to Main Content

De Week van de Smaak en bewustwording bij scholieren

Lekker eten dat is gemaakt van duurzame streek- en seizoensgebonden producten, daar kunnen we toch geen genoeg van krijgen? 

Afgelopen week vond dan ook de zesde ‘Week van de Smaak’ plaats, een jaarlijks terugkerend evenement dat een podium biedt voor nieuwe en bestaande initiatieven rondom smaakbeleving.

De Week van de Smaak draait om ambacht: goed proeven, bewustwording en het bereiden van duurzame dagelijkse maaltijden. Gedurende deze week wordt door middel van social media en landelijke evenementen aandacht gevraagd voor ‘echt’ eten, waarbij de smaak centraal staat. Jongeren bewust maken van ‘goed’ eten is hierbij een belangrijke pijler. Diverse scholen hebben dan ook hun deuren opengezet, om het publiek kennis te laten maken met biologisch eten en leerlingen van hun beste, bewuste kant te laten zien.

Schooltuin
Zo ook op de Dijnselburgschool in Zeist: donderdagavond organiseerde deze praktijkschool een duurzaam, vegetarisch diner. Verse producten van ver laten komen ziet deze school als achterhaald, dus hebben ze bijvoorbeeld een eigen groentetuin. In de lunchpauzes kunnen broodjes met de oogst worden belegd, maar tijdens het georganiseerde diner mochten deze keer ook de gasten meegenieten. Het driegangen-menu was volledig vegetarisch en bestond uit courgettesoep en een tajine van zelfgeteelde groenten; als toetje werd een warme crumble geserveerd. Dat ging er bij de bewuste, maar ook bij de minder bewuste gasten goed in. Regina (50), een van de bezoekers, zegt: “Zelf leef ik niet heel erg duurzaam. Als het kan koop ik biologische melk en eieren, maar bijvoorbeeld in deze mediterraanse stoofschotel zou ik vlees wel lekker vinden, hoor!” Aan een andere tafel in het ‘restaurant’ klinken duurzamere geluiden. Eline (12), die hier met haar moeder en broertje dineert, snoept thuis graag van sojablokjes: “Ik pak ze zelfs weleens uit de koelkast, want ook koud zijn ze lekker!’’

Biologisch frietje

Het is echter niet alleen groente wat de pot op school schaft: voordat het kokkerellen en uitserveren begon, verorberde het vijftal deelnemende leerlingen (allen tussen de 14 en 16 jaar oud) een biologisch frietje met snack. Wat is eigenlijk het verschil met een ‘gewoon’ frietje volgens de leerlingen? “Helemaal niks,” zegt Jamy (16). “Het smaakt hetzelfde! Maar ja, het is dan ook gewoon een patatje. Zelf zou ik geen biologisch eten kopen, tenzij het veel lekkerder is!’’ Dát het lekkerder en gezonder is, vindt Franklink Knoop – kok en begeleider van deze avond – wel. Hij vindt het belangrijk dat bewustwording bij jongeren wordt gestimuleerd. Knoop is zelf sinds vier maanden eigenaar van een biologische cafetaria in het centrum van Zeist: een bijzonder concept dat tot nu toe nieuwsgierige, maar nog wat aarzelende bezoekers trekt.

“In de prullenbak ermee?”

Als een van de leerlingen vraagt waar de overblijfselen van het diner heen moeten, grijpt horecadocent en mede-initiatiefnemer Abe Giliamse snel in. “Er wordt hier niks weggegooid! Dat is ook een doel van de avond: ‘Kijk, zo kan het ook.’’’ De restanten worden netjes in porties verdeeld en in bakjes bewaard voor hongerige docenten.

Heb jij ook trek gekregen in een duurzame maaltijd, waarbij jongeren de kans krijgen om te oefenen in het horecavak? Kijk dan eens op de plaatselijke kok- en praktijkscholen bij jou in de buurt. Wil je op de hoogte worden gehouden van welke duurzame initiatieven volgend jaar bezocht kunnen worden tijdens de Week van de Smaak? Kijk dan op www.weekvandesmaak.nl.

Eet smakelijk!

Back To Top