skip to Main Content

Dutch Design Week

Onlangs vond in Eindhoven de elfde editie van de Dutch Design Week plaats. Door heel de stad waren in totaal meer dan driehonderd events te bezoeken, waaronder exposities, seminars, lezingen en workshops. Ook wat betreft duurzaamheid was het aanbod groot: bezoekers konden kiezen uit de thema’s sustainability, fairtrade of social design.

De complete ‘sustainable’ categorie bestond daarbij uit maar liefst 72 verschillende evenementen! Er was op duurzaam designgebied dus veel te zien en te doen, zodat ook Duurzame Student besloot om af te reizen naar het zuiden.

Fantasy future?

We begonnen onze dag met de expositie van Under Tomorrow’s Sky, een project dat is voortgekomen uit de multi-disciplinaire thinktank TTT (Tomorrow’s Thoughts Today). Hiervoor heeft een gevarieerd gezelschap van wetenschappers, futuristen, technologen, illustratoren en sciencefiction-auteurs samengewerkt om hun interpretatie van de stad van de toekomst te ontwikkelen.

De foto’s en teksten gaven de tentoonstelling het gevoel van een fantasyverhaal en lieten een niet altijd even rooskleurig toekomstbeeld zien. Een associatie met James Camerons Avatar was snel gemaakt, maar dan wel een versie zonder ‘eind-goed, al-goed’.

Het middelpunt van de expositie was een maquette gebouwd als filmset. Dit werk was een weergave van het leven over
vijftig jaar, een ‘leven waarin steden niet meer planmatig worden ontwikkeld, maar organisch groeien en waar een balans bestaat tussen natuur en cultuur’.

Dit soort ideeën zijn misschien niet voor iedereen even behapbaar, net als een toekomstbeeld waarin onze technologische vooruitgang wordt teruggedraaid en de mens in berggrotten gaat wonen. Hoewel dit laatste natuurlijk wel weer erg duurzaam zou zijn…

Etsy.com

Het tweede DDW-event dat Duurzame Student bezocht, was een expo van Etsy: de bekende online marktplaats waar men al zijn handgemaakte creaties kan aanbieden.

Hoewel er ondertussen meer dan 800.000 actieve ‘shops’ bij het platform zijn aangesloten en Etsy daarom niet meer echt kleinschalig is, vormt de website toch een stap in de richting van een duurzamere economie. Er is hierdoor immers plaats voor kleine, lokale ondernemers. Ook leuk: sinds kort bestaat er een Nederlandse versie van de site.

Moving Materials

Onze derde stop bestond uit de expositie Moving Materials. Hier lag de focus op productdesign met een nadruk op hergebruik, nieuwe productiemethoden, gebruik van lichtere materialen en vermindering van energiegebruik. Opvallend was de gevarieerde toepassing van kurk en ook de innovatiemogelijkheden op het gebied van tapijt waren erg interessant, zoals tapijttegels van biologisch materiaal of tapijt met een luchtzuiverende werking. 


In alle eerlijkheid waren niet alle product-designs even kleurrijk, maar het is desondanks interessant om concepten als recycling en Cradle2Cradle terug te zien product-design en -innovatie.

Van kleding tot wandkleed

Tot slot liet Femke van Gemert in de expositie Based in Amsterdam zien wat er allemaal mogelijk is met gerecycled textiel. Haar wandkleden zijn gemaakt van verschillende soorten textiel, waardoor oude kleding en stoffen een tweede leven wordt ingeblazen. Bijzonder mooi!

Een pluspunt is dat de wandkleden ook custom-made gemaakt kunnen worden en het zelfs mogelijk is om persoonlijke stoffen items erin te verwerken. Ietsje unieker dan het zoveelste Ikea-kleed…

Dutch Durable  Design Week

Het blijkt wel dat de combinatie ‘duurzaam’ en ‘design’ tot de verbeelding spreekt. Helaas was één dagje Dutch Design Week lang niet voldoende om alle sustainable designs te zien; volgend jaar een nieuwe kans. En voor iedereen die niet zo lang kan wachten, ter inspiratie een bijzondere eco-design blog vanuit Down Under.

Back To Top