skip to Main Content

It’s the food, stupid!

Wie geïnteresseerd is in de toekomst van de landbouw en ons voedsel kan de komende maanden in de Rode hoed terecht: het Centrum voor Landbouw en Milieu organiseert daar namelijk een serie debatten over duurzaamheid en voedsel, in samenwerking met onder andere Youth Food Movement.

Sprekers
Hoe maken we gedegradeerde gronden weer vruchtbaar en hoe ontwikkelen we een nieuw evenwicht tussen technologie en ecologie? Dat zijn de vragen die in de eerste avond naar voren komen. Onder leiding van Felix Rottenberg gaan sprekers Peter Klosse (van de Academie voor de Gastronomie) en John Liu (documentairemaker) in gesprek met het publiek.

Ecosystemen
We weten allemaal dat er iets mis is met de manier waarop we onze aarde behandelen: we hebben te maken met klimaatverandering, vervuiling en verlies van biodiversiteit. Toch zijn we niet echt van plan er iets aan te doen, stelt John Liu. Maar dat is wel hard nodig. In zijn films laat hij zulke plekken zien, maar de beelden bewijzen dat het mogelijk is om bedorven ecosystemen weer te herstellen. Woestijnachtige, droge gebieden veranderen met de juiste aanpak binnen een aantal jaren weer terug in een groene oase. Een hoopvolle boodschap in een wereld met veel verwoeste ecosystemen.

Liu pleit voor een economie waarin ecologische belangen voorop staan. “We zeggen dat welzijn komt door het hebben van spullen, maar welzijn betekent in vrede kunnen leven.” Het is tijd dat we ecologie hoger gaan waarderen dan de consumptie van spullen en diensten, stelt Liu: “We kunnen niet teruggaan en veranderen wat we in het verleden verkeerd hebben gedaan, maar we kunnen nu wel kiezen om het anders te doen.”

Voedselcultuur 
Peter Klosse vertelt in zijn toespraak over veranderingen in de voedselcultuur. Vanaf de jaren 60 zijn we veel kennis rondom voeding verloren: “Mensen lijken tegenwoordig te denken dat je om pannenkoeken te bakken per se een pak pannenkoekenmix nodig hebt, veel mensen kunnen niet meer koken.” Ons denken over eten koken en gezondheid wordt bepaald door degene die er belang bij hebben, meent Klosse. “Het is tijd om zelf verantwoordelijkheid te nemen, de kennis over voedsel moet terugkomen.“

De debatavonden worden vier keer in de Rode Hoed gehouden, en twee keer op locatie in Wageningen en Den Bosch. De laatste twee avonden zijn gratis toegankelijk; voor de andere avonden wordt een bedrag van zeven euro gevraagd, op vertoning van je studentenkaart.

 

 

Back To Top