skip to Main Content

Duurzame vakantie: Kruibeke (deel 1)

Bij een duurzame levensstijl hoort natuurlijk ook een duurzame vakantie. Dat je daar niet per se ver voor hoeft te reizen, bewijst Cedric in zijn nieuwe blog- en videoreeks. De eerste duurzame bestemming in aflevering 1: het Vlaamse Kruibeke.


Duurzaam Kruibeke
Kruibeke, weinigen zullen ooit van dit gebied gehoord hebben. Toch is het een zeer interessante bestemming: op ongeveer vijftien kilometer van Antwerpen ligt een prachtige polderomgeving langs de Schelde. De drie dorpjes Kruibeke, Bazel en Rupelmonde vormen samen de gemeente Kruibeke en liggen langs een polder van ongeveer 600 hectare. Deze polder is uitermate geschikt voor toeristische recreatie, maar dat is niet het enige speciale aan dit gebied. Er wordt namelijk van alles gedaan om deze omgeving zo duurzaam mogelijk te maken. In de midweek die ik in Kruibeke verbleef zocht ik uit hoe ze het gebied duurzaam maken en wat voor leuke dingen er voor de student op vakantie te doen zijn.

Route
Studenten met een ov-chipkaart kunnen voor acht euro naar Antwerpen. Je zit dan vanaf Roosendaal een uurtje in de trein. Aangekomen op dit prachtige station (waar je zo al een paar uur kunt rondkijken), is het makkelijk om met het openbaar vervoer in Kruibeke of een naastgelegen dorpje te komen. Je kunt de trein naar Beveren nemen (kost ongeveer vijf euro) en van daaruit naar je bed & breakfast gaan. Daarnaast kun je de taxi nemen. Uiteraard iets prijziger en minder duurzaam, maar als je met z’n vieren in een taxi stapt zien we dat door de vingers. Voor de taxi ben je ongeveer veertig euro kwijt, maar als je met meerdere mensen rijdt kun je deze kosten makkelijk delen.

Overnachting
Qua verblijf is Kruibeke iets lastiger, maar er zijn een aantal bed & breakfasts in de buurt. Zelf verbleef ik in bed & breakfast De Vitshaag, gelegen in Beveren, een dorpje vlak bij Kruibeke. Natuurlijk kun je ook in een hotel in Antwerpen overnachten en vanuit de stad naar Kruibeke gaan. Voor een nacht in De Vitshaag betaalde ik 45 euro, voor twee personen kost het 60 euro. Daar zit wel ontbijt bij inbegrepen, plus een prachtige kamer met badkamer. Daarnaast mag je tegen een kleine vergoeding ook ’s avonds mee-eten (typisch Belgisch). Mogelijkheden genoeg dus.

Op stap
Nadat ik ben aangekomen en ik mijn bagage heb neergezet, neem ik de tijd om het landschap eens goed te bekijken. Mijn bed & breakfast, gebouwd in een oudere boerderij, ligt midden in een uitgestrekt boerenlandschap dat bedekt is met een dik pak sneeuw. Ik word hartelijk welkom geheten door de eigenaresse van de bed & breakfast en krijg de sleutel van mijn grote kamer met tweepersoons-bed, mooie badkamer en tv. De eigenaresse en haar man zijn uiterst gastvrij: ‘Als je ergens heengebracht wil worden, mag je dat gewoon vragen.’ Dit aanbod laat ik niet aan me voorbij gaan en ik vraag haar of ze me naar de polder kan brengen. Daar begint mijn avontuur, dat je in mijn volgende blog kunt lezen… 

Cedric maakte ook een videoblog van zijn reis naar Kruibeke. Die kun je hier bekijken: 

Back To Top