skip to Main Content

De wereld gaat op zwart – 23 maart WNF Earth Hour

Op 23 maart is het zo ver: het jaarlijkse WNF Earth Hour. Precies om half 9 Nederlandse tijd zal in maar liefst 152 landen op 7 continenten het licht uitgaan.


Honderden miljoenen mensen zullen over de hele wereld verbonden zijn. Niet door middel van elektriciteit, maar door een gezamenlijk doel. Dat is waar het initiatief van het Wereld Natuur Fonds voor staat: samen je krachten bundelen in het streven naar een duurzame omgang met de wereld. 

De evenementen die tijdens deze avond georganiseerd worden, zijn bedoeld om extra aandacht te genereren voor duurzame oplossingen. Poolkappen smelten, koraalriffen gaan kapot, diersoorten sterven uit en het klimaat verandert. Het Wereld Natuur Fonds gelooft stellig dat het nog niet te laat is voor onze aarde. Als we voor 2050 kunnen zorgen dat de wereld voor 100% op groene stroom draait, kunnen we onszelf helpen. Het is dus enorm belangrijk om met evenementen als Earth Hour aandacht te vragen voor deze kwestie en mensen bewust te maken van de gevaren, maar ook de mogelijke oplossingen. Iedereen staat vrij om hierover mee te denken.

WNF Earth Hour is een wereldwijde aaneenschakeling van simultane evenementen, maar hieronder staan de evenementen die voor ons wat dichter bij huis zijn.

Tilburg
Op 23 maart worden de inwoners van Tilburg en omstreken van harte uitgenodigd om op het Stadhuisplein en op de Paleisring te komen genieten van speciale dansacts en miniconcerten. Een voorwaarde is wel dat je zelf een lampion of mooie kaars meebrengt. De optredens zijn gratis, net als de vuurspuug-act en de lichtgraffiti-workshop. Het belooft een groot feest te worden.

Rotterdam  
Ook in Rotterdam gaat precies om 20:30 het licht een uur uit. Vanaf de voet van de Erasmusbrug tellen we met onder andere André Kuipers af naar het ‘moment suprême’, waarna een optocht naar het Wilhelminaplein volgt. Onderweg komt men verschillende (muziek)optredens tegen en andere gezelligheid. Uiteraard worden al deze optredens op verschillende duurzame manieren gerealiseerd. Ook hier worden deelnemers opgeroepen om kaarsen en lampionnen mee te brengen, maar ook spandoeken en gekke t-shirts worden zeer gewaardeerd – alles wat extra aandacht voor Earth Hour betekent, is welkom. Aan het einde van deze wandeltocht worden de meeste originele creaties verrast met een mooie prijs.

En verder…
In de Studentenkapel in Eindhoven wordt een elektriciteitsloze muziekavond georganiseerd, met akoestische muziek en verwarmd door romantisch kaarslicht. Naast de evenementen in grote steden worden er ook diverse avondwandelingen georganiseerd. Ga mee met de gerenommeerde gidsen van Natuurmonumenten en laat je meevoeren door de stilte en duisternis die de aarde op zijn mooist laten zien. In Den Haag is in het Omniversum een speciale vertoning van de film ‘To the Arctic’ en in Purmerend wordt ook een lichtgraffiti-workshop gegeven.

Voor de verdere initiatieven van deelnemende steden en plaatsen in Nederland, verwijzen we je graag door naar de site van het Wereld Natuur Fonds. Hier kun je precies vinden waar wat te doen is, hoe je zelf mee kunt doen en waar je je in kunt schrijven. Alle initiatieven zijn welkom! Het belangrijkste is echter stil te staan bij wat echt belangrijk is en ervoor te zorgen dat duurzaamheid de prioriteit krijgt. Daarom roepen wij iedereen op bij een van deze evenementen aanwezig te zijn. Naast een avond van bewustwording is dit ook een hele bijzondere, gezellige en feestelijke avond die je niet wilt missen…

Kijk voor een voorproefje alvast naar het volgende fragment:

Waar ben jij op 23 maart te vinden?

Back To Top