skip to Main Content

Duurzame vakantie: Kruibeke (deel 2)

Bij een duurzame levensstijl hoort natuurlijk ook een duurzame vakantie. Dat je daar niet per se ver voor hoeft te reizen, bewijst Cedric in zijn nieuwe blog- en videoreeks. Hier deel 2 van de eerste duurzame bestemming, het Vlaamse Kruibeke. 

De polders van Kruibeke
Ik ben door de eigenaresse van het bed & breakfast afgezet in de polders van Kruibeke. Nu ben ik benieuwd naar een aantal zaken: wat valt er voor ons, toeristen, te beleven en waarom is Kruibeke nu eigenlijk een duurzaam vakantiegebied? De eerste vraag wordt me al snel duidelijk: de polders van Kruibeke zijn bijzonder mooi. Je vindt er lange, uitgestrekte velden met hoog gras en daarnaast juist met hoog riet begroeide stukken. Deze diversiteit van natuur trekt ook allerlei soorten dieren aan. Verschillende vogels zoals ganzen, grutto’s, meerkoeten en kieviten strijken hier neer. En ook dieren zoals reeën, konijnen en vossen hebben hun weg naar Kruibeke weten te vinden.

Een uniek gebied
Vandaag krijg ik een rondleiding door het gebied. Mijn gids heet Mieke en is werkzaam bij het GOG (Gecontroleerd Overstroomgebied). Zij is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van Kruibeke tot een duurzaam toeristisch gebied. Binnen in het informatiecentrum vertelt ze me wat er nou zo bijzonder is aan Kruibeke.

Allereerst even een korte uitleg: het gebied Kruibeke ligt pal naast de Schelde, die vanuit Frankrijk de Noordzee instroomt. Daartussen komt de rivier via Gent langs Antwerpen. Omdat de Schelde uitmondt in de Noordzee is er sprake van een grote getijwerking van de rivier. Bij eb staat het water tot ver landinwaarts laag en bij vloed juist hoog. Om deze getijwerkingen onder controle te houden, moeten er een aantal ‘overstroombare’ gebieden langs de rivier liggen. Zo neemt de kracht van het water af en wordt de kans op gevaarlijke overstromingen in bijvoorbeeld Antwerpen en Gent kleiner. Kruibeke is het eerste gebied waar de Schelde gecontroleerd kan overstromen.

Brak water en een gemengde grond
Dit zorgt voor een uitzonderlijke situatie, want het zoute water uit de Noordzee komt in de polders van Kruibeke samen met het zoete water uit de Schelde. Samen zorgt dit voor een gemengde grond. Twee keer per dag stroomt er via de daarvoor bedoelde sluisjes zoet en zout water de polders in en uit. Dit geeft een enorme stimulans aan de biodiversiteit in Kruibeke: de polders worden niet voor niets ‘De longen van de Schelde’ genoemd.

In de zomer is het mogelijk om een prachtige tocht van ongeveer vijftien kilometer te fietsen. Uiteraard is een wandeling ook aan te raden. Auto’s mogen er niet rijden, dus daar heb je geen last van!

De voorste dijken, die aan de Schelde liggen, hebben sluizen in zich om gecontroleerd water binnen te laten stromen. De dorpen die aan de polders van Kruibeke liggen (Bazel, Rupelmonde en Kruibeke), worden beschermd door de achterste dijk die een stuk hoger is dan de voorste. In de volgende blog zal ik meer over deze interessante dorpjes vertellen!

Cedric maakte ook een videoblog van zijn reis naar Kruibeke. Het tweede deel kun je hier bekijken: 
http://www.youtube.com/watch?v=bhuwOhR_oHM

Back To Top