skip to Main Content

Duurzame vakantie: Kruibeke (deel 3)

Bij een duurzame levensstijl hoort natuurlijk ook een duurzame vakantie. Dat je daar niet per se ver voor hoeft te reizen, bewijst Cedric in zijn nieuwe blog- en videoreeks. Hier deel 3 van de eerste duurzame bestemming, het Vlaamse Kruibeke.

Vlaamse gastvrijheid
In mijn vorige blog is te lezen wat voor duurzame ontwikkelingen de polders van het Vlaams Kruibeke doormaken. In deze blog neem ik jullie mee naar de dorpjes die om de polders heen liggen. Bazel, Rupelmonde en Kruibeke zijn de drie dorpen die horen bij de gemeente Kruibeke. Met mijn gids Mieke breng ik alle dorpjes een kort bezoek. Stuk voor stuk kennen de dorpjes een interessante historie. Ze stammen allemaal uit de tijd vlak voor de Gouden Eeuw en zijn nu typische polderdorpjes. De ouderwetse architectuur, de prachtige kastelen, de chique uitstraling en de Vlaamse gastvrijheid zorgen voor een zeer aangename belevenis.

Authentieke dorpjes
De totale afstand tussen de dorpen is acht kilometer: genoeg voor een flinke wandeling of een leuke fietstocht. En na zo’n inspanning zijn er genoeg eetcafés (of ‘tavernes’ op z’n Vlaams) om even een lekkere croque monsieur met een La Chouffe te nuttigen met een krantje. In de authentieke stadskernen bevinden zich mooie kerkjes en wat kleine winkeltjes (ambachtelijke bakkers, slagers en andere zaken waar de typische delicatessen kunnen worden ingeslagen). Wat leuk is om te weten: de inwoners van Kruibeke krijgen gezuiverd regenwater uit de kraan! Duurzaam en niet te onderscheiden van normaal kraanwater.

Hoe lang verblijf je in Kruibeke?
Wanneer je wat langer in de gemeente Kruibeke wilt verblijven, is het zeker mogelijk om een dag of twee, drie aan de pittoreske dorpjes te besteden. Al helemaal wanneer je ook de mooie, uitgestrekte polders wilt bekijken. Een andere optie is natuurlijk om Kruibeke voor één dag te bezoeken, terwijl je in Antwerpen of Gent verblijft. Vanuit deze steden kom je met het openbaar vervoer makkelijk in Kruibeke. Je kunt dan een leuke dag samenstellen met de culturele en historische bezienswaardigheden in de dorpjes en een mooie tocht door de polders, langs een rivier met geschiedenis.

Op de laatste dag van mijn verblijf in de gemeente Kruibeke spreek ik met burgemeester Jos Stassen (van de Vlaamse partij Groen). Hij is de burgemeester die van Kruibeke een groene en duurzame gemeente wil maken. Dit interview is te lezen in de volgende blog!

Cedric maakte ook een videoblog van zijn reis naar Kruibeke. Het derde deel kun je hier bekijken:  
http://www.youtube.com/watch?v=BU1RcY4MxjM 

Back To Top