skip to Main Content

Duurzaam op vakantie: The Broads (deel 1)

Bij een duurzame levensstijl hoort natuurlijk ook een duurzame vakantie. Dat je daar niet per se ver voor hoeft te reizen, bewijst Cedric in zijn nieuwe blog- en videoreeks. Hier deel 1 van de tweede duurzame bestemming, de Britse Broads.

The Broads
Na mijn eerste duurzame vakantie in het charmante Kruibeke ga ik gelijk door naar de volgende, de Britse Broads. Dit is een nationaal park, gelegen in het zuidoosten van Groot-Brittannië, ten noorden van Londen. Het gebied wordt ‘The Broads’ genoemd, omdat het veelal bestaat uit uitgestrekte wateren in de vorm van rivieren en meren. De grootste stad die in de buurt van the Broads ligt is Norwich. Maar het meest interessante aan het gebied is natuurijk dat het bekendstaat om zijn duurzame omgang met natuur, dier en milieu.

Het Kanaal over
Voordat ik hierover ga vertellen, is eerst wat praktische informatie op zijn plaats. Er zijn namelijk een aantal mogelijkheden om in Engeland te komen. Je kunt natuurlijk het vliegtuig pakken en direct naar Norwich of Londen vliegen. Dit is relatief goedkoop, maar niet de duurzaamste optie. Met de Eurostar (de trein die via een tunnel naar Londen rijdt) kun je van Amsterdam of Rotterdam ook rechtstreeks naar Londen. Je bent dan zo’n zes uur onderweg en je moet dan vanuit Londen ook nog naar Norwich reizen. Uiteraard is het helemaal geen straf om wat langer in Londen te blijven, om vervolgens de vakantie in de prachtige natuur van the Broads voort te zetten. Deze manier van reizen kost ongeveer tachtig euro. Zelf heb ik de boot vanaf Hoek van Holland naar Harwich genomen. Dit is de duurzaamste mogelijkheid om in Engeland te belanden, maar helaas ook de duurste. Voor een retourtje ben je snel 120 euro kwijt, maar dan zit je wel zeven uur lang op een prachtige ferry op zee. Voor een tientje extra heb je een privé-hut met badkamer.

Van Harrich naar Norwich 
Vanuit Harwich gaat er om het half uur een trein naar Norwich. Een tip: in Groot-Brittannië is het slim om je treinkaartje ruim van te voren te bestellen. Hoe sneller je bent, hoe goedkoper de tickets. Na een uur in de trein te hebben gezeten kom ik aan Norwich, een typisch Britse stad en uiteraard regent het als ik aankom. Snel pak ik de bus die me naar de bed & breakfast waar ik de komende dagen verblijf zal brengen. Langzaam verdwijnt het stadsbeeld en kom ik terecht in de prachtige natuur van the Broads. Ik rij door kleine dorpjes en zie hoeveel geluk de inwoners hebben met het vele water dat aanwezig is in dit gebied. De ontelbare bootjes, de tuinen aan het water en de prachtige uitzichten overweldigen me een beetje. 

Bed & Breakfast
Eenmaal aangekomen in mijn Bed & Breakfast, waar ik beschik over een heerlijk tweepersoonsbed, een ruime badkamer, televisie en wifi, maak ik een afspraak over de prijs. We komen uit op vijftig pond per nacht. Na de behoorlijk dure treinreis is ook dit even slikken: ik merk meteen dat Groot-Brittannië niet goedkoop is. Daar staat tegenover dat de bed & breakfast in het prachtige dorpje Horning ligt, direct aan het water, en wordt omringd door prachtige natuur. Maar dat is niet het enige pluspunt. Bed & breakfasts worden namelijk streng gekeurd op duurzaamheid en ze doen hard hun best een Green Tourism-keurmerk te ontvangen. In veel b&b’s wordt het toilet doorgespoeld met regenwater en het ontbijt bestaat grotendeels uit biologische producten.

Wanneer alles op mijn kamer staat, is het tijd om the Broads te verkennen. Mijn gids Bruce gaat me, zoals hij het omschrijft, ‘The outstanding Broads’ laten zien. En wat ik daar allemaal zie en meemaak, lees je in mijn volgende blog!

Back To Top