skip to Main Content

Duurzaam op vakantie: The Broads (deel 2)

Bij een duurzame levensstijl hoort natuurlijk ook een duurzame vakantie. Dat je daar niet per se ver voor hoeft te reizen, bewijst Cedric in zijn nieuwe blog- en videoreeks. Hier deel 2 van de tweede duurzame bestemming, de Britse Broads.

Duurzame bedrijven
Gelijk na mijn aankomst in het dorpje Horning, neemt mijn gids Bruce me mee the Broads in. The Broads is een enorm gebied van ruim driehonderd vierkante meter en bestaat uit zes rivieren en ruim zestig meren. Bruce vertelt me dat er al sinds de jaren 20 toeristen op the Broads afkomen. De plaatselijke bevolking heeft daar vanaf het begin veel aan gehad en in de loop van de tijd zijn lokale familiebedrijfjes groter en groter geworden. Al snel hebben de ondernemers begrepen dat de duurzaamheid van het toerisme van groot belang is om de schoonheid en de kwaliteit the Broads hoog te houden. Veel bedrijven zijn daarom volledig overgestapt op groen toerisme.

In Wroxham kom ik een voorbeeld van zo’n groen bedrijf tegen: Norfolk Broads Direct, een van de grootste bootverhuurbedrijven in the Broads. De boten die ze verhuren hebben een speciale neus, waardoor het water niet al te ruw naar de oevers wordt gestuwd. De waterkant erodeert hierdoor een stuk minder en dat is weer gunstig voor dieren die aan de oevers leven. Daarnaast zijn er strenge regels over brandstofgebruik en beschikken de boten over extra stille motoren. Veel boten zijn met de hand gebouwd en bestaan gedeeltelijk uit gerecycled materiaal. Dat zin dus mooie duurzame maatregelen en volgens mijn gids Bruce inspireren duurzame bedrijven ook weer andere bedrijven. Kleine ondernemingen bundelen hun krachten en delen kennis en ervaring op het gebied van duurzaam toerisme.

Overal duurzaamheid
Ik ga met Bruce aan boord van een toerbootje, om wat dieper the Broads in te komen. Voordat we opstappen wordt ons gevraagd geen lawaai te maken, “want daarmee jaag je de dieren op”. Nadat we een kwartier langs het ene mooie huis na het andere varen, komen we op een prachtig uitgestrekt meer terecht. De hoeveelheid vogels en de prachtige oevers zijn het eerste dat me opvalt. Ondanks de zeer aanwezige toerismebranche heerst in the Broads een aangename kalmte. Ook aan boord krijgen we te maken met het ‘groene denken’ in the Broads: op het toilet hangen bordjes met aanwijzingen om zo min mogelijk water te verspillen.

Na de prachtige trip op de wateren van the Broads wil ik ook iets zien van de natuur achter die mooie oevers. We gaan naar de Fairhaven Garden, een bijzondere tuin, die vanwege z’n duurzame instelling het hoogste duurzame keurmerk heeft. In deze tuin zijn onvoorstelbaar veel bloemen en planten te bezichtigen, die niet met chemische middelen worden behandeld. De tuinders maken zo min mogelijke gebruik van elektrische apparaten en jaarlijks sparen ze 13.000 liter water op, dat wordt gebruikt in de omgeving. Dit is dus zowel voor de mensen die in the Broads wonen, als voor de toeristen die van de omgeving genieten een waardevolle plaats. In de Fairhaven Garden kun je natuurlijk ook terecht voor een lekker kopje Engelse thee en typische ‘mashed potatoes’. De producten die ze serveren zijn allemaal zelf verbouwd of komen op z’n minst uit de buurt. Duurzaamheid ten top!

Morgen neemt mijn gids me mee naar een duurzaam pretpark, maar daarover lees je in mijn volgende blog.

Back To Top