skip to Main Content

Vier weken bakken in de Daktuin

Na de recente opening van de Daktuin op het VU Medisch Centrum in Amsterdam, is nu de mooie stad Utrecht aan de beurt. Een tuin op het dak van de parkeergarage van de Uithof, wat moet je je daarbij voorstellen? Dit vroeg Duurzame Student zich ook af, dus toen de tuin 6 juni werd geopend waren wij erbij.

De lift naar het dak van de parkeergarage is een drukke boel op het moment van de opening. Niet alleen belangstellenden voor de Daktuin staan in de lift, maar ook twee muzikanten hebben hier hun plek gevonden. Zingend en spelend begeleiden ze de menigte naar de zesde verdieping.


In korte broek het dak op
Door het mooie weer is het terrein bomvol. Er zijn maar liefst een paar honderd mensen afgekomen op de opening van dit unieke concept. Met een stralende zon en een publiek dat veelal in korte broek rondloopt, wordt de Daktuin geopend door Wethouder Mirjam de Rijk. Een temperatuur van 26 graden zet de verschillende planten zoals Aztekenkruid, Basella Alba, Dahlia, Appelwortel, Guinea, Strandbiet en Aardpeer in een stralend licht. De volledige tuin is gemaakt van sloophout: de huisjes, de stoeltjes en zelfs de bloembakken. Een witte tent bedekt de bar en de campingtafel waar muntjes worden verkocht. Ook autobanden worden gebruikt als plantenbak. En zelfs aan de luxepaardjes is gedacht: twee rode fauteuils staan klaar om bezoekers een lekker relaxte zitplek te garanderen.


Een leukere Uithof
De Daktuin is een initiatief van de sociale onderneming SOON. Oprichter Robbert Maaskort vertelt hoe de Daktuin tot stand is gekomen: “Het is een gigantisch project dat we in een paar maanden tijd hebben opgezet. De afgelopen weken hebben we non-stop gewerkt om dit te realiseren. Als student fietste ik veel over de Uithof, maar ik mistte in die tijd veel in dit gebied. Toen ik zag dat er in Arnhem een daktuin was ontworpen, bedacht ik dat dit ook in Utrecht kan. Ik geloof er in dat dit het begin is van een nieuwe creatieve omgeving: het Utrechtse Science Park zal over vijf jaar een heel ander gebied zijn. Ik wil dat de Uithof leuker wordt dan de stad, dat is mijn droom voor dit gebied. Ik hoop dat wat we nu tot stand hebben gebracht met een oud hockeyveld, sloophout en zaden, anderen inspireert om ook de handen uit de mouwen te steken voor een leukere Uithof.”

Voor jong en oud
Hoewel de Uithof een broedplaats is voor studenten, lopen er ook ouders, docenten en zelfs enkele kinderen rond op de opening. Aan de bar vraagt een man – die zichzelf voorstelt als Inca – om de compostbak, hij wil graag zijn appel even weggooien. Hierop hoor ik de barjongen zeggen: “Oh, wij hebben eigenlijk geen compostbak”. Het bezorgt de Inca een glimlach. Het ziet ernaar uit dat er nog een hoop werk aan de winkel is voor het creëren van een duurzamer leven, maar het lanceren van de Daktuin schept vertrouwen in de toekomst van de Uithof.

Een krijtbord in het midden van de tuin laat zien welke activiteiten er de komende weken plaats vinden in de Daktuin. Het bord is vol gepland met muziek, workshops, brainstormsessies en sport.

Zelf even bruin bakken tussen de tentamenstress door? De Daktuin is vier weken open voor bezoek, van 6 juni tot en met 6 juli. Voor meer informatie kun je terecht op www.dedaktuinutrecht.nl en www.facebook.com/DakTuinUtrecht. Wil je zelf bijdragen en bijvoorbeeld een plantje adopteren? Kijk dan op http://oneplanetcrowd.nl/project/dedaktuin.

Back To Top