skip to Main Content

Wageningen University en Hogeschool Utrecht winnen SustainaBul 2013

Op dinsdag 18 juni is de uitslag van de SustainaBul 2013 bekend gemaakt. Wageningen University en Hogeschool Utrecht scoorden het hoogst in deze jaarlijks terugkerende ranking van universiteiten en hogescholen op het gebied van duurzaamheid en transparantie. 

Beide winnaars voeren een goed duurzaamheidsbeleid en communiceren duidelijk over de resultaten. Met de SustainaBul wil studentennetwerk Morgen de verduurzaming van het hoger onderwijs versnellen.
 
Winnaars aan het woord
Tijdens een feestelijke uitreiking in cultuur- en congrescentrum Antropia te Driebergen werden de winnaars  van de SustainaBul bekend gemaakt. Van alle hogescholen haalde Utrecht de hoogste score, in Wageningen staat de meest duurzame universiteit van Nederland. Voor een publiek van onderwijsvertegenwoordigers, studenten, politici, duurzame prominenten en andere geïnteresseerden onthulden zij een tipje van de sluier van hun succes. Fennet van de Wetering van Wageningen University: “We gaan zeker vieren dat we nummer 1 zijn,  maar hopen vooral dat universiteiten en hogescholen sámen beter gaan scoren. We willen benadrukken dat de SustainaBul ons heeft gemotiveerd om transparant te zijn over hoe we presteren.”

Onderwijs als basis
“Onderwijs ligt aan de basis van een duurzame samenleving”, zegt Anjelle Rademakers, projectleider van de SustainaBul. “Hogescholen en universiteiten moeten zich meer richten op de duurzame ontwikkeling van studenten via het curriculum en onderzoek. Bedrijfsvoering mag hierbij niet achterblijven.” Met dit doel werd de SustainaBul vorig jaar geïnitieerd door Morgen in samenwerking met Rank a Brand. Naar aanleiding van deze eerste editie werden er kritische vragen gesteld in de gemeenteraad en kwam het gesprek binnen instellingen op gang. “We hopen de impact dit jaar verder te vergroten”, aldus Rademakers.

Goud, zilver en brons
De ranglijst van de SustainaBul is gebaseerd op een onafhankelijk onderzoek van Morgen. Van alle universiteiten en hogescholen in Nederland heeft meer dan de helft meegedaan aan het project. 26 onderwijsinstellingen vulden online een vragenlijst in over hun prestaties op thema’s zoals de integratie van duurzaamheid in het onderwijs, CO2-uitstoot en energie, duurzaam inkopen en duurzame investeringen. Op basis van deze resultaten kregen 15 instellingen op 18 juni een gouden, zilveren of bronzen bul uitgereikt. De overige 11 deelnemers behaalden onvoldoende punten om te slagen.


Van links naar rechts: Jelle Hordijk (bestuurslid Morgen), Fennet van de Wetering (WUR), Nadia Verdeyen (HU), Anjelle Rademakers (projectmedewerker SustainaBul)

Kijk voor de volledige ranking op www.sustainabul.nl.  

Back To Top