skip to Main Content

Een leven zonder bezittingen

Een Leven Zonder Bezittingen

zusters slotklooster valkenburg

Een duurzaam leven wordt steeds populairder. Gezonde voeding, veel beweging, bewust omgaan met de aarde, tweedehands kleding en recycling. De zusters uit het klooster ‘Maria Sterre der Zee’ leven ook met bijna niets, alleen zij doen dit met een andere reden.

Als volgelingen van Jezus leven de vier zusters zo sober mogelijk in het Limburgse plaatsje Brunssum. Dit klinkt de meeste mensen vast ouderwets in de oren en ook ík dacht dat de zusters op leeftijd zouden zijn. Ik keek dan ook verrast op toen ik aangekomen in het klooster werd begroet door een 27-jarige dame. En ook toen ik de andere drie bewoonsters van het klooster in Brunssum zag, alle dames bleken jonger dan dertig. De namen van de zusters zijn veranderd bij intrede in het klooster: ze hebben allemaal een eigen heilige naam gekozen. Zuster Trinidad en Zuster Fidei staan open voor vragen en vertellen dan ook graag over hun leven.

Een sober leven

Zuster Fidei is een jonge zuster, oorspronkelijk uit Eindhoven. “Ik ben katholiek opgevoed, maar ik heb ook een periode gehad waarin ik niet veel met het geloof bezig was. Na de middelbare school ging ik vrijwilligerswerk doen in Engeland en daar dacht ik na over het bestaan van God. Langzamerhand kwam ik er achter dat dit is waar mijn roeping ligt,” vertelt zuster Fidei. De zusters hebben een roeping om sober te leven in het klooster, maar zij zitten zeker niet de hele dag binnen. Spelletjes, fietsen, boodschappen doen en werken in de tuin zijn allemaal dingen die horen bij het dagelijks leven, dus ook bij het leven van de zusters. Toch geldt dit niet voor alle zusters. Het klooster in Valkenburg is een zogeheten slotklooster van dezelfde congregatie; deze dames komen niet verder dan de poort van de tuin.

Geen bezittingen
De 28-jarige zuster Trinidad kan niet wachten tot zij mag intreden in het klooster van Valkenburg. “Mijn roeping ligt bij het slotklooster, ik zal dan ook in september intreden,” vertelt zuster Trinidad enthousiast. Het is moeilijk voor te stellen dat je als 28-jarige voor altijd binnen de poort van een klooster wilt leven – er is nog zoveel wat je op deze leeftijd kunt doen. Maar zuster Trinidad ziet dit anders: “Ik wacht al tien jaar op deze roeping, ik weet dat het de beste keuze is om het slotklooster in te gaan.” De dames in het klooster hebben geen eigen bezittingen. Al hun bezittingen zijn eigendom van de congregatie, zoals bijvoorbeeld hun habijt. Dat betekent dat als ze worden overgeplaatst naar een ander klooster, ze niets meenemen.

zusters 3

zusters 2

 

 

Back To Top