skip to Main Content

Langs de route van koning Solomon

Langs De Route Van Koning Solomon

Niet alleen wij westerlingen willen de wereld ontdekken buiten de gebaande paden. Nu ook landen in Afrika zich steeds beter ontwikkelen, is er ruimte voor een nieuwe vorm van toerisme. De GreenDreamCompany organiseert reizen voor Afrikanen in Afrika en doet dit op een heel bewuste manier.

Terwijl wij Nederlanders onze centjes in tijden van crisis het liefst in de portemonnee houden en de vakanties een jaartje worden overgeslagen, is toerisme in Afrika in opkomst. De mensen uit de middenklasse van Afrikaanse landen krijgen steeds meer de behoefte om te reizen. De GreenDreamCompany, opgezet door Leontine van Hooft, organiseert deze reizen. Zij ontwikkelen resorts naar de wensen van de Afrikaanse toerist en ontwerpen deze op een duurzame manier.

Zo creëren ze werkgelegenheid voor de omwonenden en stimuleren ze de ontwikkeling van biologische landbouw. Ook maken ze zo veel mogelijk gebruik van lokale materialen. Voor groenten, fruit en meubels is dit vaak goed mogelijk, maar spullen als wasmachines komen vaak van iets verder weg. Ter plekke worden ook mensen geschoold om bijvoorbeeld reparaties uit te voeren.

Koning Solomon
Het bedrijf haalt zijn inspiratie uit koning Solomon. Dit was een machtige, wijze koning die talloze kilometers aflegde in Afrika. Hij deed dit om politieke allianties te vormen, om met exotische prinsessen te trouwen en om zijn goudmijnen te bezoeken. Deze fascinerende, oude verhalen zijn door de GreenDreamCompany vertaald naar een hotelketen: de Solomon’s Hidden Treasure Franchise Formule. Deze formule bestaat uit een reeks eco-chique Afrikaanse vakantieparken, die langs de route liggen die koning Solomon af heeft gelegd in Afrika.

solomon

Een kaart van de (toekomstige) resorts en de inzegening van de eerste steen

Het doel is om minimaal dertig resorts te bouwen. Op langere termijn hoopt de GreenDreamCompany hiermee 10.000 banen te creëren. De organisatie heeft in Ethiopië een lokale partner. Daarnaast is er een tuinman in dienst en wordt er over een paar weken een lokaal projectbureau geopend, van waaruit het projectmanagement plaatsvindt. De wegen naar de stad worden op dit moment geasfalteerd door lokale werknemers uit de wegenbouwsector. De GreenDreamcompany werkt ook veel samen met andere groepen, zoals de overheid van Rwanda, de Rwandese ambassadeur van Nederland en de directeur van een Ethiopische business school. 

Realistisch?
Omdat er nog niet eerder dergelijke projecten zijn opgezet, selecteert de GreenDreamCompany de locaties ook op de vruchtbaarheid van de grond. Een groene, vruchtbare omgeving is een pré voor de toerist. Daarnaast is het ook essentieel om de productieketen zo lokaal mogelijk te houden. Volgens van Hooft is het onrealistisch om een lokale keten op te zetten in een onvruchtbaar gebied.

De bedoeling is dat er zo veel mogelijk biologisch geteeld gaat worden. Op dit moment worden er onder de lokale Ethiopische boeren al niet veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar om hen volledig biologisch te laten telen zijn trainingen nodig. Biologisch voedsel is dus een doel waar de organisatie op langere termijn naartoe werkt. Op de menukaarten van de resorts komen vooral lokale gerechten te staan. In Ethiopië hoort daar bijvoorbeeld ‘injera’ bij, voor veel Ethiopiërs de basis van iedere maaltijd. Het is een licht zure, grote pannenkoek, gemaakt van teff. Dit is een fijne graansoort die in Ethiopië wordt verbouwd. Bij de injera wordt meestal vlees, kip of groentesaus gegeten. 

De kracht van Afrikaans denken
Leontine van Hooft heeft een boek geschreven waarin de werkwijze van de onderneming precies wordt toegelicht. Het gaat om de kracht van het Afrikaans denken, over verbindend leiderschap en over een nieuwe wereld. In het boek wordt beschreven waarom veel charismatische leiders zoals Nelson Mandela, Desmond Tutu en Kofi Anan juist uit Afrika komen. Dit wordt ook wel ‘ubuntu’ genoemd: als je geen deel uitmaakt van een groter geheel kun je niet functioneren. In dit boek wordt uitgelegd waarom deze humanistische filosofie een antwoord kan zijn op westerse vraagstukken.

Stagiaire
Janine Hoekman loopt stage bij de GreenDreamCompany. De studente volgt de opleiding Regional Development and Innovation (plattelandsontwikkeling en vernieuwing) in Wageningen. Hoewel de meeste Wageningse studenten kiezen voor een stage buiten onze landsgrenzen, bleef Janine in Nederland. “De kans is aanwezig dat ik uiteindelijk toch een keer een baan in Nederland wil. Daarom heb ik besloten mijn CV zo breed mogelijk op te zetten. Vorig jaar heb ik mijn stage bij een NGO in Zambia gedaan, dat vond ik zeker leuk. Maar ik verwachtte dat een wat zakelijkere benadering meer bij mij zou passen. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een commercieel bedrijf dat gevestigd is in Nederland, maar wel internationale connecties heeft,” vertelt Janine.

solomon3

 Een schets van een toekomstig resort in Ethiopië en Van Hoofts boek


Een schets van een toekomstig resort in Ethiopië en Van Hoofts boek

 

Ze is vooral betrokken bij de ‘supply chain management’ (waardeketens) van de GreenDreamCompany-resorts. Ze houdt zich bezig met vragen zoals: ‘Wie zijn onze potentiële aanbieders voor ons nieuwe resort?’, ‘Voldoen de producten aan onze kwaliteitseisen?’ en ‘Hoe kunnen we lokale mensen zo efficiënt mogelijk trainen?’. “Bij de GreenDreamCompany vind ik de internationale focus erg leuk. Het is binnen dit bedrijf mogelijk om op internationale schaal te opereren, zonder tien van de twaalf maanden per jaar in het buitenland te zijn. Dit is zo dankzij de nauwe samenwerking met lokale partners en moderne communicatiemiddelen zoals skype,” concludeert Janine.

Een succes
De GreenDreamCompany heeft nog geen resorts geopend, maar ze zijn hard op weg. In Ethiopië wordt momenteel gebouwd en voor Rwanda wordt er hard gewerkt aan een ontwerp. Toch wordt het initiatief van de GreenDreamCompany al erkend. Zij zijn door Endemol Nederland geselecteerd om deel te nemen aan ‘Grensverleggers’: een crossmediaal platform voor Nederlanders die duurzaam ondernemen in opkomende economieën. Het bedrijf zal op het online platform fungeren als inspiratiebron voor ondernemers met vergelijkbare dromen en idealen.

Meer weten? Kijk dan op de website van GreenDreamCompany: http://www.greendreamcompany.com/

 

 

Back To Top