skip to Main Content

Vintage vinden in… de Haarlemmerbuurt

Vintage Vinden In… De Haarlemmerbuurt

Bij een duurzame levensstijl hoort natuurlijk ook duurzaam winkelen, maar door al die fialen van grote ketens is het soms lastig om duurzame shopping-adresjes te vinden. Daarom deze week het eerste deel van een shoproute door Amsterdam: vintage in de Haarlemmerbuurt.

Een duurzame student word je niet zomaar. Het begint vaak met een klein gebaar. Je verkoopt bijvoorbeeld je auto, gaat je eigen voedsel verbouwen, of je bedenkt ineens dat het een goed idee is om zonnepanelen op je huis te zetten. Mijn kleine gebaar begon in een winkel: ik wisselde een belachelijk kleine hoeveelheid euro’s in voor een belachelijk heerlijk oversized vest. Dat is hoe vintage shoppen mijn grootste verslaving werd. En omdat ik weet dat ik niet het enige slachtoffer ben dat vintage heeft geëist, neem ik vanaf deze week mijn lotgenoten mee op een shoproute door twee van mijn favoriete straten in Amsterdam. Ook geschikt voor mensen van buitenaf, want het is dicht bij Centraal. Ik stel u voor aan de Haarlemmerstraat en de Haarlemmerdijk!

 

Wini Vintage
Deze twee straten liggen in het verlengde van elkaar. Vanaf Centraal loop je binnen 10 minuten de Haarlemmerstraat al in. Deze week maak je kennis met de eerste vintage-winkel die je hier zult tegenkomen, op nummer 29 aan de linkerkant: Wini Vintage.

Wini Vintage is waarschijnlijk de gezelligste vintage-winkel van de stad, zo niet van heel Nederland. Zo veel is al duidelijk als je de winkel inloopt. Wini zelf staat in het midden van de winkel te strijken op lekkere jazzmuziek, terwijl haar klanten door de winkel op speurtocht gaan naar vintage schatten. Af en toe komt iemand naar haar toe voor advies, of gewoon om even te ouwehoeren. Wini vindt het allemaal prima.

De van oorsprong Friese eigenaresse vertelt me dat ze hier 17 jaar geleden haar winkel opende: “Toen was de Haarlemmerstraat nog niet hip: ik werd omringd door coffeeshops.” Ze verhuisde naar Amsterdam voor haar studie en voor de liefde. Haar passie voor textiel zorgde ervoor dat ze uiteindelijk in modebranche belandde. Godzijdank.

 

Assortiment
De kleding die bij Wini Vintage hangt komt uit de jaren 40 tot 80. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier op jacht. Wini koopt de stukken in op gevoel: er hangt niets tussen dat ze zelf niet mooi vindt. De prijzen van de shirtjes, fijne blousejes, wollen truien, mooie broches, leren schoenen, kralenkettingen en ander lekkernijen liggen zo tussen de 9 en de 70 euro, afhankelijk van de zeldzaamheid van de stukken, maar alles is van goede kwaliteit. “Naast de toeristen, artistieke types en jonge meisjes die hier komen, wordt Wini Vintage ook regelmatig opgezocht voor kleding in films,” zegt de eigenaresse trots. Maar welke films dan? Met een twinkel in haar ogen: “Ik mag helaas geen namen noemen.”

Terwijl ik Wini interview, wordt het gesprek onderbroken door een klant die advies nodig heeft. Natuurlijk gaat dat voor. Wini springt op en loopt mee om te helpen zoeken naar een onderjurkje voor onder een lange rok. Ze haalt er al snel eentje onder een stapeltje ‘nieuwe’ kleding vandaan. Het meisje dat om haar advies vroeg is een vaste klant: “Ik kom hier voor de kleding, maar ook zeker voor de gezelligheid,” zegt ze lachend. Ik geloof het meteen.

Wini Vintage vind je ook op internet: www.winivintage.nl

vintagehaarlemmerserie1nr2 vintagehaarlemmerserie1nr1

 

Openingstijden: maandag tot en met woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.30-18.00, donderdag van 10.30-18.30 en zondag van 12.00-18.00

Tip: maandag is het markt bij Wini Vintage en kun je er schatten vinden met flinke kortingen!

Back To Top