skip to Main Content

Stage op een subtropische boerderij

Stage Op Een Subtropische Boerderij

Om het vak te leren, zul je als tropische landbouwstudent in Nederland vroeg of laat de stap moeten nemen om de wijde wereld in te trekken. Om echt te ervaren hoe tropische gewassen groeien, is een kijkje in een subtropisch klimaat onmisbaar. De Franse Antoine Sors nam deze stap en werkt sinds februari 2013 op een biologische boerderij in Costa Rica.

Met de handen in de compost
“Pinca Luna Nueva is een duurzame biologische boerderij in een tropische omgeving. Hier heb ik de mogelijkheid om op de boerderij allerlei werkzaamheden uit te voeren. De groenten die wij hier produceren, worden geserveerd in het hotel en het restaurant die grenzen aan de boerderij. Alle producten hier zijn gecertificeerd biologisch. De gember en gemberwortel die we produceren, worden geëxporteerd naar Vermont in Amerika.”

“Tijdens dit project richt ik me vooral op de bodem en de efficiëntie van compost voor deze bodem. Het werk is goed verdeeld door in de praktijk bezig te zijn met de compost, maar het vervolgens ook te analyseren. Veel mensen zien ons hier als boeren, maar het analyseren gebeurt gewoon vanachter de computer en maakt ons werk dus ook administratief. Ik heb nu al een heleboel geleerd over de werkzaamheden op een tropische boerderij, dit had ik in Europa nooit kunnen leren,” vindt Antoine.

Tropische landbouw
Antoine studeerde agronomie in Frankrijk toen hij besloot om de laatste twee jaar van zijn studie in Nederland door te brengen. Dit werd de opleiding Tropische landbouw in Wageningen. “Ik ben nu vijf jaar actief in deze sector. Ik heb verschillende kanten gedaan, zoals agricultuur, biologie en landbouwmanagement. Dit alles is ter voorbereiding op mijn toekomstige master Bodembiologie. Ik wil graag meer leren over de mogelijkheden van duurzame landbouw. Op dit moment zijn er weinig banen in deze sector, maar de master die ik zal kiezen is de goede sleutel voor een baan in de biologische landbouw, dus hopelijk vergroot dat mijn kansen.”

“Ik heb speciaal gekozen voor Costa Rica omdat ik aan het eind van mijn stage vloeiend Spaans hoop te spreken. Ook wil ik zoveel mogelijk leren over landbouwbodems. Hiervoor heb ik al verschillende stages gedaan, waarvan de laatste in Canada. In Canada ben ik bezig geweest met het bestuderen van verschillende landbouwsystemen in relatie tot het tegengaan van onkruid,” vertelt hij.

Zwanger op je zestiende
Een stage in Costa Rica brengt een heleboel meer met zich mee dan alleen met de handen in de aarde zitten. Zo krijgt Antoine ook veel te maken met de Zuid-Amerikaanse cultuur. “Ik woon in een heel klein dorpje genaamd Peñas Blancas. Als ik om mij heen kijk, zie ik dat de meeste mensen een baan hebben. Veel mensen werken hier in de toeristische sector, hierdoor spreken ze vaak goed Engels. Veel mensen in Costa Rica stichten al jong een gezin en gaan trouwen. Je hoeft hier niet gek op te kijken als een meisje van zestien zwanger is. Het gemiddelde inkomen is zo’n $600, dit staat gelijk aan €450. De locale bewoners zijn het gewend om ‘Gringos’ te zien, hiermee bedoelen ze Noord-Amerikanen en Europeanen. Ook op deze boerderij ben ik niet de eerste student, gelukkig wordt onze aanwezigheid gewaardeerd.”

subboer 4

subboer 3

subboer 2

 

 

Back To Top