skip to Main Content

Vintage vinden in… de Haarlemmerbuurt (3)

Vintage Vinden In… De Haarlemmerbuurt (3)

Bij een duurzame levensstijl hoort natuurlijk ook duurzaam winkelen, maar door al die fialen van grote ketens is het soms lastig om duurzame shopping-adresjes te vinden. Deze week het derde deel van een shoproute door Amsterdam: vintage in de Haarlemmerbuurt.
Een duurzame student word je niet zomaar. Het begint vaak met een klein gebaar. Je verkoopt bijvoorbeeld je auto, gaat je eigen voedsel verbouwen, of je bedenkt ineens dat het een goed idee is om zonnepanelen op je huis te zetten. Mijn kleine gebaar begon in een winkel: ik wisselde een belachelijk kleine hoeveelheid euro’s in voor een belachelijk heerlijk oversized vest. Dat is hoe vintage shoppen mijn grootste verslaving werd. En omdat ik weet dat ik niet het enige slachtoffer ben dat vintage heeft geëist, neem ik vanaf deze week mijn lotgenoten mee op een shoproute door twee van mijn favoriete straten in Amsterdam. Ook geschikt voor mensen van buitenaf, want het is dicht bij Centraal. Ik stel u voor aan de Haarlemmerstraat en de Haarlemmerdijk!

Marbles
De twee straten liggen in het verlengde van elkaar. Vanaf centraal loop je binnen 10 minuten de Haarlemmerstraat in en na een bezoekje aan de winkel van vorige week, hoef je nog maar een paar stappen te zetten voor je in de Haarlemmerdijk belandt. Deze week maak je kennis met de eerste vintage winkel die je in deze straat zult tegenkomen. Op nummer 64 aan de rechterkant: Marbles.

Marbles is al een tijdje mijn persoonlijke favoriet. Als het even kan, probeer ik minstens één keer per week even bij een van de twee vestigingen van deze winkel binnen te lopen. En niet zelden zonder succes. Het verbaast me dan ook nog steeds hoe weinig mensen van deze winkel weten. Een goed bewaard geheim dus eigenlijk, dat ik vandaag aan jullie verklap.

Marbles doet een beetje denken aan Rumors, de winkel waar we vorige week zijn geweest. Het meisje dat vandaag achter de kassa staat, Steff, vertelt me dat dat geen toeval is: “Rumors en Marbles zijn eigenlijk zusjes, maar sinds een paar maanden hebben ze allebei een andere eigenaar. Marbles is ook nog maar kortgeleden verbouwd.” Een investering die zijn vruchten zichtbaar heeft afgeworpen. De winkel ziet er hip, maar toch heel gezellig uit, met de grote kroonluchters in het midden, de plankjes met tassen en een theaterspiegel om je nieuwe outfit in te bewonderen. 

 

Assortiment
Er is hier een grote variatie aan kleding en accessoires uit de jaren 40, 50 en 60 te vinden. Leren jasjes, kanten bloesjes, simpele shirtjes, retro jurkjes, Levi’s 501’s, leren veterschoenen, grote zonnebrillen, sjaaltjes en oorbellen liggen, hangen, staan en zweven gemoedelijk naast elkaar. “Over het algemeen doet de collectie van Marbles het hele jaar door vrij zomers aan,” vertelt Steff. “Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat de eigenaar van Marbles uit Tel Aviv komt.”

Naast alle vintage items die hier verkocht worden, is er ook nog een modern merk dat bij Marbles verkrijgbaar is: het hippe Spaanse merk Kling hangt hier gewoon naast de rekken met restyle jurkjes uit de jaren 50. Aan het merk hangt een duidelijk retro-gevoel en het misstaat daarom beslist niet tussen alle ‘echte’ vintage die hier hangt.

Het publiek dat bij Marbles komt beschrijft Steff als ‘heel gevarieerd’: toeristen, jonge meiden, maar ook oudere mensen komen regelmatig een kijkje nemen tussen al het moois dat hier hangt. Steff denkt dat oudere mensen vooral komen voor de mooie kwaliteit van de kleding en de materialen. “Als je hier een kanten bloesje koopt, dan is dat ook echt van kant. Misschien dat je een soortgelijk blouseje bij Zara of H&M zult vinden, maar dat is dan van een heel andere kwaliteit.” Een ander voordeel is dat er over het algemeen van elk item maar één exemplaar wordt ingekocht, zodat je ervan verzekerd bent dat je morgen niet je buurmeisje in hetzelfde rokje ziet lopen.

Of dat rokje er vandaag voor je tussen hangt, kun je thuis eventueel al checken. Het personeel van Marbles houdt de Facebookpagina van de winkel fanatiek up-to-date. Zodra er nieuwe kleding of accessoires binnen zijn, komen er foto’s op de site te staan. Ook vind je er regelmatig inspiratie in de vorm van interessante klanten die zijn gefotografeerd of retro kiekjes uit bijvoorbeeld Bonnie & Clyde.

Fijn personeel, heerlijke prijsjes, prachtige kleding en een garantie van 100% dat je gaat scoren. Ik kon het gewoon niet langer voor mezelf houden. Enjoy!

vintagehaarlemmerserie3nr1

vintagehaarlemmerserie3nr2

vintagehaarlemmerserie3nr3
Marbles vind je ook aan de Nieuwe Hoogstraat op nummer 12.
 

Openingstijden: iedere dag (inclusief zondag!) van 11:00-19:00.

Back To Top