skip to Main Content

Verantwoord op de Utrechtse Hardebollen

Verantwoord Op De Utrechtse Hardebollen

Sincero1

“Ik doe dit werk om mezelf overbodig te maken”, zegt Gonny Jeths, eigenaresse van het Utrechtse winkeltje Sincero. “Ik droom ervan dat je ooit iedere willekeurige winkel binnen kan lopen en dat daar duurzame kleding aan de rekken hangt. Die dag zal ik zelf waarschijnlijk niet meer meemaken.”

Als je de Hardebollenstraat inloopt, word je begroet door donkere vrouwen in lingerie achter etalageramen. We zijn op de wallen van Utrecht, maar tegenover de ramen met rode gordijnen schuilt een klein winkeltje: Sincero. Sincero betekent ‘eerlijk’, het belangrijkste uitgangspunt van het duurzame winkeltje.

In de etalage staan twee vrouwelijke paspoppen gekleed in gekleurde, wollen vestjes met daaronder stijlvolle jurkjes. Binnen staat één rek mannenkleding. De vrouwenkleding is duidelijk in de meerderheid en heeft de rest van de winkel opgeëist met drie volle kledingrekken. Alle kleding is van biologisch katoen en tegen een eerlijk tarief gemaakt.

Leasejeans
Op de toonbank liggen de zogenaamde leasejeans van het merk Mud Jeans. Je kan ze leasen, hoe dat werkt? Voor de spijkerbroek betaal je eerst twintig euro, daarna betaal je een jaar lang vijf euro per maand voor de broek. Aan het einde van het jaar heb je drie mogelijkheden:  je kan de broek terugsturen, een nieuw model uitkiezen of de broek houden. Als je een nieuw model kiest, betaal je zeven euro vijftig en nog een keer een jaar lang vijf euro per maand. Wanneer je de broek echt wilt hebben, betaal je vier extra maanden vijf euro. De broek is dan van jou en heeft je in totaal honderd euro gekost. Als er in de leaseperiode een gat of scheur in de broek ontstaat, wordt dat gratis gerepareerd.

In maart vorig jaar kreeg eigenaresse Jeths de broeken voor het eerst in de winkel. Ze heeft er tot nu toe ruim vijftig geleased. “Er zijn mensen die speciaal voor de leasejeans komen”, vertelt ze. Samen met de winkel ‘Echt Waar’ in Amsterdam is zij de enige die de jeans least. Binnenkort komt hetzelfde merk met ‘leasefleece’: fleecetruien in hetzelfde concept als de leasejeans. Deze zullen dan ook verkrijgbaar zijn in Sincero.

sincero2

Postcodeloterij
Sincero bestaat sinds 2004 als webwinkel. In 2008 won Jeths de postcodeloterij en zegde haar baan op. Minder dan een jaar later ontstond de fysieke Sincero.  “Ik heb veel gereisd in ontwikkelingslanden en als je daar de werkomstandigheden ziet, weet je dat het anders moet. Daarom ben ik met de winkel begonnen.” Naast de winkel doet Jeths nog anderhalve dag per week freelancewerk. “Het is geen vetpot en je moet ergens van leven.”

Jeths ziet een stijging in de verkoop. “Mensen worden zich bewuster van duurzaamheid en beginnen zich te realiseren dat het verder gaat dan alleen maar biologisch eten”, zegt de winkelier. “En het is niet zo duur als je verwacht. Duurzame kleding heeft het imago van duur, maar dat valt heel erg mee.” In Sincero heb je voor twintig euro een t-shirt met lange mouwen. Het duurste dat in de rekken hangt is een wollen trui voor honderdvijftig euro.

Studentenkorting
Voor studenten is Sincero vanaf vandaag nog voordeliger. De winkel gaat korting bieden aan studenten met een DuKo-pas, oftewel: duurzame korting voor studenten. Met zo’n pas kunnen studenten gebruik maken van acties en kortingen op duurzame producten en winkels in Utrecht. Jeths: “Nu zijn mijn klanten vooral vrouwen tussen de dertig en de vijftig jaar. Hopelijk trek ik zo meer studenten naar de winkel.”

Sincero

 

 

Back To Top