skip to Main Content

Rondom het Bella Center: Sander Mann

Filmpjes schieten voor Jongeren Kopenhagen Coalitie

Op duurzamestudent.nl/kopenhagen schenken we aandacht aan studenten die naar de klimaattop in Kopenhagen gaan, met interviews en live-updates. Deze bijdrage komt van Sander Mann (22), bestuurslid algemeen van Morgen en student Energy Science in Utrecht.

Leuk dat je naar de klimaatconferentie Kopenhagen gaat! Hoe heb je dat geregeld?
Via Morgen ben ik nauw betrokken geweest bij de Jongeren Kopenhagen Coalitie (JKC). Uiteindelijk hebben ze gevraagd of ik niet met ze mee wilde, en dat wilde ik natuurlijk wel.

Wat ga je daar doen?
Binnen het team van de JKC houd ik me samen met anderen bezig met media. Concreet: van het ministerie van VROM hebben we vier Nokia E71’s te leen gekregen waarmee we live kunnen streamen wat we filmen. Dat is dus anders dan wanneer je normaal filmt met je telefoon: inplaats van dat het filmpje op de geheugenkaart wordt opgeslagen wordt het meteen ‘uitgezonden’. Je kunt de filmpjes die we maken dan ook live zien op http://www.volgkopenhagenlive.nl/! Als je de uitzending gemist hebt staan ze nog in het archief, dus je kunt het hoe dan ook zien.

Klinkt interessant… Hoe bereid jij je hierop voor?
Het is de bedoeling dat we niet zomaar filmpjes schieten maar daadwerkelijk iets leuks hebben om te laten zien. Daarvoor moet ik natuurlijk goed op de hoogte zijn van wat er iedere dag voor spannends gebeurt. Daarnaast hebben we hier alvast wat ‘formats’ bedacht die leuk zijn om uit te zenden. Een voorbeeld is de dagelijkse uitreiking van de Radicola, een ‘prijs’ voor de meest radicale actievoerder van die dag. Een ander voorbeeld is ‘Een kaartje uit Kopenhagen’, onze algemene nieuwsrubriek.

Wat lijkt jou de ideale uitkomst van de klimaatconferentie?
Ik moest erg lachen toen ik het antwoord van mijn bestuursgenoot Matthijs las: “volstrekt onhaalbaar.” Ik ben echter wat langer van stof dan Matthijs, dus ik laat het daar niet bij. Ideaal is inderdaad onhaalbaar, daar ben ik het mee eens. Om toch een antwoord te geven: heel ambitieus, doch realistisch: 40% reductie in 2020, wereldwijd. Het probleem met die doelstelling is echter dat die niet op de conferentie beklonken kán worden, omdat de senaat Obama daarvoor niet steunt. Obama heeft dus nog een thuiswedstrijd te spelen, en in zijn geval zijn die over het algemeen juist moeilijker dan uitwedstrijden. De VS kan dus niet voor ambitieuze plannen gaan, waardoor China ook niet wil, en ga zo maar door.

En heb je daar iets van invloed op of kom je toch vooral als toeschouwer?
Als individu: nee. Er zijn überhaupt maar heel weinig mensen die op de conferentie op individueel niveau invloed kunnen uitoefenen. Als één van de jongeren: ja, dat weet ik wel zeker. Volgens mij zijn er op de conferentie twee groepen die de morele druk om een akkoord te sluiten flink verhogen: jongeren en de kleine eilandstaten. Om het cliché maar weer is aan te halen: “Het is onze toekomst en ik houd van skiën.”

Terug in het hier & nu: heb je een “duurzame” levensstijl? En wat houdt dat dan in?
Nouja, of mijn levensstijl écht duurzaam is weet ik niet, maar ik doe wel mijn best. Ik houd van vlees, maar eet het zelden. Ik eet altijd biologisch en fairtrade, en nóóit vis die niet gecertificeerd is. In mijn huisje zijn er veel LED-lampen en is er geen lekstroom.

Komen duurzame thema’s als klimaat, materialen, eerlijke economie etc. ook terug in je studie?
Ja, ik studeer Energy Science, wat voornamelijk gericht is op manieren om energie op te wekken. Duurzame energie komt daar natuurlijk ook in terug.  Daarnaast heb ik een algemeen duurzaamheidsvak gehad, wat vrijwel alle thema’s rondom duurzaamheid behandelt heeft.

Heb je nog wat tips & links voor ons – ter inspiratie of voor meer info?
Jazeker! Ga kijken op www.volgkopenhagenlive.nl, sluit je aan bij onze facebookgroep of volg de twitter en onderschrijf www.kopenhagenactnow.nl ook nog even. En blijf vooral www.duurzamestudent.nl volgen!

Back To Top