skip to Main Content

Een duurzaam draaiboek

Je hoeft niet per sé milieuwetenschappen te studeren om met duurzame ontwikkeling bezig te zijn. In deze rubriek laten we mensen met allerlei verschillende beroepen aan het woord. Zo probeert Lars Oostveen sinds een aantal jaar zijn carrière een duurzame draai te geven. Hoe? Dat vroeg DuurzameStudent deze groene acteur, presentator, en filmmaker.

Respect Lars, je hebt een prestigieuze acteeropleiding gedaan en bent daarna via het theater op het witte doek (The Discovery of Heaven, Out of Depth, Castingx) en de TV terecht gekomen. Hoe heb je dat allemaal voor elkaar gekregen?
Dankje! Nouja, ik ben eigenlijk de eeuwige student, ik vind dat ik me moet blijven ontwikkelen. Van jongs af aan was ik geïnteresseerd in andere culturen en besloot daarom op het HBO International Management te studeren. Op mijn 21e was ik al klaar en kon ik gaan reizen. Ik kreeg de behoefte iets creatiefs te doen. Dat werd de toneelopleiding in Londen. Acteren is eigenlijk een soort verhaaltjes vertellen. Dat vind ik boeiend. Hierna kreeg ik een baan als VJ/Presentator bij MTV Europe, speelde in een aantal theaterstukken en tv-series bij
Channel 4. Zo’n 3 jaar geleden werd ik gevraagd voor een hoofdrol in de telenovelle Lotte (de Nederlandse Ugly Betty) en besloot ik mijn leven voort te zetten in Nederland. Ik voel me hier toch het meest thuis. 

Wat heb jij met duurzaamheid?
In 2003 jaar moest ik in Brazilië iemand interviewen over duurzaamheid. Daar had ik totaal geen beeld bij, duurzaamheid was toen namelijk nog niet in de media zoals nu. Maar die man was daar al jaren bezig met het oerwoud, de dieren, ontbossing en zei dat we naar een ‘sustainable world’ moesten. Ik raakte geïnteresseerd en begon me erin te verdiepen. Al snel werd ik me ervan bewust dat duurzaamheid ontzettend belangrijk is. Ik was echt verbaasd dat ik er nooit eerder over had gehoord.

En toen begon je aan een documentaire…
Ja, een jaar later besloot ik het te verbeelden. Ik pakte een videocamera en ging als ‘camjo’ naar Argentinië, een land dat extreme weersomstandigheden kent. De titel werd Climate change on a personal level, dus: hoe ervaren mensen in hun eigen wereldje klimaatverandering? Ik sprak er met oude ski-leraren, diepzeeduikers, een meteoroloog, een onderwijzer, een man uit de bergen… Helaas werd het niet uitgezonden, omdat duurzaamheid in die tijd nog niet leefde. Maar hierna was ik zelf wel helemaal overtuigd. Ik kreeg veel discussies met mensen die vonden dat klimaatverandering nog helemaal niet bewezen was, maar ik dacht: “gvd, het is toch duidelijk!?”

En nu? Op welke manier probeer jij in je werk iets met duurzaamheid te doen?
Je hoort er nog steeds te weinig over. De AOW, hypotheekaftrek en integratie staan bovenaan de politieke agenda. Maar duurzaamheid is nu wel hot en happening en daar probeer ik bij mijn presentatiewerk op in te haken. Bijvoorbeeld door op de radio of evenementen als Sail en de
IDFA wat te vertellen over MVO. ‘Groen ondernemen’ vind ik overigens een betere term, dat klinkt positief, winstgevend. ‘Groen zijn’ en ‘economie’ gaan hand in hand, maar het zal niet vanzelf gebeuren. Het groene geld ligt niet voor het oprapen, je moet de weg bewandelen om hem te vinden.Via politiek Den Haag, maar ook door als consument te zeggen dat je groene producten wil. In december heb ik nog meegewerkt aan een OxfamNovib-filmpje. Ik ging als een soort Jort Kelder op de PC Hooftstraat mensen vragen stellen over duurzame cadeaus. Erg leuke klus.

Daarnaast run je met een compagnon een filmbedrijf, Eager Films. Stel nou: een niet-duurzaam bedrijf klopt bij jullie aan. Doe je zaken met ze?
Als ze duidelijk fout bezig zijn natuurlijk niet. Maar wat een bedrijf precies doet, daar heb ik helaas geen zicht op. Ik probeer dat wat ik zelf doe zo duurzaam mogelijk te doen. Zo filmen we CO2-neutraal door de energie die we gebruiken voor het filmen te berekenen en daarvoor een certificaat te kopen bij een CO2-offsettings bureau. Daar planten zij dan bomen voor. En we maken graag filmpjes voor een wel-duurzame organisatie, zoals
deze ngo in Bangladesh waar ik de voice-over voor doe.

Ook ben je ambassadeur van stichting AfetoJe hoort vaak van BN’ers dat ze zoiets doen.
Klopt, maar dit is geen grote organisatie waar je zelf bekender van wordt. Ik vind het belangrijk om zo’n stichting te steunen. Afeto bestaat uit een paar enorm hardwerkende verzorgsters, die bijna 100 straatkinderen opvangen voor onderwijs, gezondheidszorg, morele en praktische hulp. Ik ben er zelf naar toe gegaan om het met eigen ogen te zien en het is een hele kleine, lieve, oprechte organisatie. Er zit ook geen overhead, duur kantoor of secretaresses tussen, dus als je 100 euro stort gaat het allemaal naar die kids. Ik zou wel bekender willen zijn om dit soort dingen meer bekendheid te kunnen geven. Maar ja, je werkt natuurlijk altijd binnen je eigen beperkingen, haha.


Denk je dat studenten iets kunnen betekenen door zich bezig te houden met duurzaamheid?

Jazeker! Iedereen kan maar een beetje doen, maar daarbij kun je wel proberen het maximale eruit te halen. Met kleine stapjes: schrijven, vragen stellen, anderen overtuigen. Met
duurzamestudent.nl alleen al: elk bericht is er één, hoe klein ook. Studenten moeten het vooral doen! Als je wacht op de politiek of dat grote moment gebeurt er misschien wel niks. Laat het vooral niet, omdat je denkt: dat is maar iets futiels wat ik doe op mijn hogeschool, in het 2e jaar, het is maar een case-study… Bovendien wil iedereen in zijn leven toch wel een bijdrage leveren en gehoord worden? Door me bezig te houden met het uitdragen van duurzaamheid krijgt mijn werk als acteur en presentator, in ieder geval extra zin.

Meer info:
www.larsoostveen.nl 
www.eagerfilms.com
www.afeto.nl
www.oxfamnovib.nl 

Back To Top