skip to Main Content

Groene gidsjes voor slow travels

Groene Gidsjes Voor Slow Travels

PUUR COVER BER MEI.indd

Voor wie wel klaar is met vlugge citytrips waarbij je van hot naar her vliegt, is er nu een nieuwe serie reisgidsen: Puur gidsen. Naast alle dingen die je in een reisboekje hoort te vinden is er aandacht voor duurzaamheid en mind&body. De bedoeling is dat je dankzij dit boekje eens uitgerust, geïnspireerd en opgeladen de stad kunt verlaten.

De serie is een idee van twee vriendinnen die allebei freelance journaliste zijn. Zelf waren Michèle Bevoort en Jessica van Zanten opzoek naar groene adresjes en een andere manier om een citytrip te ervaren. Minpuntje: een goede gids vonden ze niet. De oplossing was echter snel genomen, die gidsen maken ze vanaf nu gewoon zelf!

Berlijn bleek het perfecte voorbeeld van een Puur-stad. “Je vindt er overal wel ecofriendly cafeetjes en er zijn heel veel galleries. Daarnaast is het ook letterlijk een hele groene stad die ruim is opgezet”, vertelt Michèle.  Wat haar opvalt is de creativiteit die de stad aantrekt en de ruimte voor andersdenkenden. En, ook niet geheel onbelangrijk, de het is lekker betaalbaar in vergelijking met een stad als Londen.

In de gids vind je fijne ecoshops en groene cafeetjes. Maar de gids is niet alleen maar op duurzaamheid gericht. Het idee is ook om op een andere manier te reizen. Zo vindt je bijvoorbeeld veel  tips voor relaxplekjes en mooie parkjes, adresjes voor een yogales of een bijzonder museum. Groen, maar niet 100% eco dus.

En er staan meer steden op de planning. “Elke plek die we onderzoeken vinden we wel dingen die bij het Puur gevoel passen.” De gidsjes passen helemaal bij de tijdsgeest: “We zien een verandering in de mindset van mensen. Er ontstaan overal bijzondere initiatieven, zoals mensen die  samen een buurtmoestuin onderhouden of zich inzetten voor het bijenprobleem.” In elk boekje vind je dan ook interviews met mensen die iets bijzonders doen. Zo is er de man die biologisch afbreekbare schoenen verkoopt, die je zo in je tuin kunt begraven. En komt de Nederlandse Mette te Velde, die met haar platform Strawberry earth groene initiatieven op de kaart zet, aan het woord.

Voorlopig kun je ze meenemen naar ons eigen Amsterdam, Londen of Berlijn. Andere steden zullen volgen. De boekjes zijn € 14,99 (Unieboek) via www.puurreisgidsen.nl

En als voorproefje: de favorieten van Michèle:
Amsterdam: creatief warenhuis Sukha Sukha is Sanskriet voor levensvreugde en dat straalt deze winkel tot in de details uit. Van kleding, boeken, sieraden, plaids en vintage stoelen tot ansichtkaarten met mooie teksten. En alles even stylish, ecologisch, fair trade of vintage. Er worden hier ook workshops en soms zelfs reizen georganiseerd. De meeste producten komen uit India, Nepal, Marokko, Peru, Indonesië en Nederland. Haarlemmerstraat 110, 020 330 4001, www.sukha-amsterdam.nl

Sukha_Amsterdam_LagereR._jpg-1

Berlijn: swingen bij Clärchens Ballhaus Een krakkemikkig maar prachtig pad met feeëriek verlichte tuinen waar je voor weinig kunt eten en drinken, deze oudste balruimte van Berlijn maakt mensen blij! Dagelijks kun je hier dansen tussen hipperdepip, jong en oud. Elke avond heeft een ander thema van swing, chachacha tot salsa of iets wat daar op lijkt. Het feest gaat door zolang het leuk is en op zondag is de jaren twintig spiegelkamer het decor voor kleine concerten. 24 Auguststrasse, 030 289 939 5, www.ballhaus.de

1459 Clärchens Ballhaus stelletje

Londen: Borough Market paradijs voor food-lovers Deze markt is helemaal ‘Puur’. De kramen onder de victoriaanse spoorwegbogen van de London Bridge zijn een paradijs voor food-lovers. Er valt veel te proeven: van verse paella tot Engelse muffins. Wij werden vooral blij van de kramen met biologische en huisgemaakte producten. Zoals de bijzondere muesli en granola van Mini Magoos om mee naar huis te nemen of de kraam met ijs gemaakt van geitenmelk (ik eet geen zuivel van koe dus kon ik ook eindelijk weer eens een ijsje eten). Veel producten zijn hier gluten- en lactosevrij. 8 Southwark Street, 020 740 710 02, www.boroughmarket.org.uk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top