skip to Main Content

College van Morgen enorm succes!

College Van Morgen Enorm Succes!

preview3

 

Het College van Morgen op de Dag van de Duurzaamheid was een enorm succes. Op 10 oktober kwamen meer dan honderd bestuurders, duurzaamheidscoördinatoren en studenten van hoger onderwijsinstellingen uit heel Nederland samen om van elkaars duurzaamheidsinitiatieven te leren.

Tijdens de interactieve bijeenkomst hebben de drie meest duurzame instellingen van Nederland hun duurzaamheidsbeleid gepresenteerd: Radboud Universiteit Nijmegen, de Hogeschool Utrecht en Wageningen Universiteit. Ook hebben Thom de Graaf, voorzitter Vereniging Hogescholen, Jacqueline Cramer, directeur van het Utrecht Sustainability Institute, en Marjan Minnesma, nummer één van de Trouw Duurzame Top-100, hun visie op duurzaamheid in het hoger onderwijs uitgedragen.

De drie totaal verschillende invalshoeken van de drie instellingen toonden aan hoe divers duurzaamheid kan zijn. Radboud Universiteit legde de nadruk op het verschil in beleid tussen de jaren ’90 en nu, en de ontwikkeling van milieubeleid naar een integrale aanpak. De Hogeschool Utrecht beschreef de huidige transitie vanuit de positieve energie van studenten en medewerkers om duurzamer te handelen. Wageningen Universiteit  legde vooral de nadruk op het zichtbaar maken van het concept duurzaamheid aan alle medewerkers en studenten, onder meer door de inzet van de ‘Green Man’.

Thom de Graaf belichtte de huidige stand van zaken in het HBO: er zijn veel initiatieven, maar er moet gezocht worden naar samenwerking en verbreding. Diverse reeds bestaande platformen op duurzaamheidsgebied spelen hier een belangrijke rol in. Jacqueline Cramer gaf in haar presentatie het belang aan van T-shaped learning: de combinatie van vakspecialisten en personen die overbruggend die kennis kunnen combineren. Het onderwijs heeft de uitdaging om personen op deze manier op te leiden. Marjan Minnesma hield een betoog over het belang van duurzaam investeren. In plaats van geld stoppen in een fossiele economie, is het noodzakelijk om een schone economie te stimuleren. De HAS Hogeschool, Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht hebben de intentie uitgesproken om hiermee aan de slag te gaan.

Dit evenement is georganiseerd door Studenten voor Morgen, het landelijke studentennetwerk voor een duurzame toekomst. Naast dit College van Morgen op de Dag van de Duurzaamheid zal Studenten voor Morgen ook eind dit jaar de SustainaBul weer gaan uitvoeren: de jaarlijkse duurzaamheidsranking voor hogescholen en universiteiten. De uitslag daarvan wordt in juni bekend gemaakt.

preview4

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top