skip to Main Content

Honderden jongeren geven nieuwe energie aan de klimaatonderhandelingen

Honderden Jongeren Geven Nieuwe Energie Aan De Klimaatonderhandelingen

‘Klimaatverandering, levensverandering!’ ‘Zet zelf de eerste stap, dan komt de rest vanzelf!’. Slogans als deze overhandigden middelbare scholieren op 18 november aan Mariëtte van Empel, directeur Klimaat, op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Hiermee willen zij nieuwe energie geven aan de onderhandelingen op de COP19, de klimaattop van de Verenigde Naties.

De Klimaatestafette, die op 28 oktober van start is gegaan, brengt het geluid van de Nederlandse jongeren als een estafette over van de lokale scholen via de nationale politiek naar de internationale klimaatonderhandelingen. Jongeren hebben twee weken lang gastlessen over klimaatverandering gegeven op middelbare scholen door het hele land. Ze vroegen de scholieren waar de wereldleiders het over moeten hebben tijdens de COP19 klimaattop. Vervolgens  bedachten de scholieren  slogans die zij willen laten horen aan de wereldleiders.

‘Kom maar op met jullie adviezen, ideeën en tips!’
Staatssecretaris van Milieu, Wilma Mansveld, heeft de jongeren opgeroepen hun ideeën aan haar over te brengen. Zij zegt: ‘de sleutel naar de duurzame samenleving ligt bij de samenleving zelf’. Mansveld belooft daarom dat zij de adviezen van de jongeren meeneemt naar de klimaattop in Warschau. ‘Maar nog veel belangrijker dan praten is dat we actie ondernemen!’ aldus Mansveld. De initiatiefnemers van de klimaatestafette zijn Studenten voor Morgen, NJR, werkgroep Jong & Duurzaam, Jongeren Milieu Actief (JMA) en wordt ondersteund door Global Power Shift Nederland.

‘’Juist tijdens een klimaattop wordt er gesproken over de toekomst van de wereld. Over hoe het leven van de toekomstige generaties eruit gaat zien. Maar wie mogen daarover spreken? Raar genoeg niet de jongeren, terwijl het om hun toekomst gaat,’’ zo stelt Caroline Verduin van JMA. Sybren Bosch, Studenten voor Morgen, voegt toe: “De kracht van deze Klimaatestafette is dat we de jongeren van nu bekend laten worden met de huidige problemen en de uitdagingen van de toekomst. Door met hen over deze problemen na te denken, zie je dat jongeren zelf de oplossingen al zien.” Victoria de Leeuw van de werkgroep NJR Jong & Duurzaam: “Het ministerie van Infrastructuur en Milieu neemt de beste statements van de leerlingen zelf in ontvangst. Zo breng je ook voor de onderhandelaars die straks naar Warschau gaan het heel dichtbij: jullie doen het voor deze jongeren”.

VN Klimaattop
Polen is dit jaar gastland van de jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties, waar regeringsleiders uit de hele wereld vergaderen over oplossingen voor het klimaatprobleem. De top is inmiddels van start gegaan in Warschau. “De klimaatonderhandeling staan erom bekend dat ze voornamelijk bestaan uit trage besluitvorming en waterige concessies”, licht  Caroline toe. “Laten we hopen dat deze top hier het tegendeel van gaat zijn!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top