skip to Main Content

Verdraaid goed met afval omgaan

Verdraaid Goed Met Afval Omgaan

IMG_8216G

Lisanne Addink-Dölle is een Industrieel ontwerpster die alles van restafval af weet en daar haar eigen bedrijf  mee runt dat VerdraaidGoed! heet. Het bedrijf heeft een kantoor in Delft en Duurzamestudent.nl ging bij haar op bezoek voor een interview. VerdraaidGoed! is een ontwerpbureau dat alleen producten ontwerpt van restmaterialen en voor de productie van deze producten sociale werkplaatsen gebruikt.

Ten eerste wilden we graag weten hoe ze bij het idee is gekomen om een duurzaam bedrijf te starten. Het verhaal gaat zo: “Ik heb mijn afstudeerproject in de dierentuin van Emmen gedaan. Projectonderwerp was hoe ze zo duurzaam mogelijk met hun eigen materiaal stroming om kunnen gaan. Deze stroming houdt zowel de bruikbare materialen die in de dierentuin binnenkomen, als het afval dat er in het park wordt geproduceerd in. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: hoe kun je bezoekers stimuleren om het afval in de goede (gescheiden) bakken te gooien en wat kan je doen met het afval wat je uiteindelijk overhoudt? Ik vond dit allemaal zo gaaf dat ik er Cum Laude op ben afgestudeerd. Na mijn afstuderen kreeg ik vrijwel meteen mijn eerste opdracht binnen. Opdrachtgever was dit keer de gemeente Emmen. Zij hadden mijn werk in de dierentuin gezien en vonden een dergelijk project ook wel leuk voor de gemeente zelf.”

“Ik vond het super gaaf om met afval bezig te zijn en zo doende is langzaam het idee ontstaan om meer producten te gaan ontwikkelen met restmaterialen. Eerst dacht ik dat het alleen leuk zou zijn om de ideeën te verzinnen en dan een extern bedrijf het te laten produceren en op de markt te laten brengen. Maar het bleek erg moeilijk om een bedrijf te vinden dat verstand heeft van afval en van het produceren met een dergelijke soorten materialen. Ik dacht: Wat moet ik nu? Ik had allemaal ideeën die ik ook echt graag op de markt wilde brengen, maar blijkbaar was er geen bedrijf dat me daarbij kon helpen. Dus toen ben ik dat bedrijf zelf maar begonnen. Ik ging het gewoon allemaal zelf doen. Want, zo dacht ik, er zijn vast meer ontwerpers die dit interessant vinden en er iets mee willen. Dus zo is VerdraaidGoed! tot stand gekomen.”

 

IMG_8218G

Ontwerpproces op papier.

 

En hoe doen jullie dat dan met het vergaren van materialen? Komen de bedrijven op jou af of moet je bij de mensen aankloppen of ze nog spullen overhouden? “Wat betreft de reststromen zitten we nu in een soort van overgangsfase. We bestaan sinds eind 2011, en als pionier in de branche moet je gewoon laten zien wat je doet en wat je kan. Maar ook goed uitleggen waarom je producten van afval zou willen maken. Er waren nog heel weinig mensen die er een beeld bij hadden of überhaupt de mogelijkheid hadden gezien. Dus in het begin moest ik juist heel erg naar bedrijven toe om te vragen wat ze deden met de materialen die overbleven. Deze bedrijven reageren dan meestal van: ‘Oh dat is interessant, ja wij zouden het anders toch maar weg doen, laten we dit eens proberen.’ En nu we anderhalf jaar verder zijn, met zo’n twintig producten in ons portfolio, komen bedrijven wat vaker naar ons. Vaak doen ze het ook omdat het erg goed is voor het imago van het bedrijf.”

 

Houtkachel waarmee VerdraaidGoed! de winter doorkomt.

Houtkachel waarmee VerdraaidGoed! de winter doorkomt.

 

Inmiddels bekroond ontwerp van de Foodiebag.

Inmiddels bekroond ontwerp van de Foodiebag.

 

IMG_8211

Sluit deze bag af met lepeltjes.

 

Stagiair aan het werk bij VerdraaidGoed! Ook opzoek naar spannende stageplekken? Kijk in de rubriek Studie & carrière.

Stagiair aan het werk bij VerdraaidGoed! Ook opzoek naar spannende stageplekken? Kijk in de rubriek Studie & carrière.

 

Van brievenbus tot muurkast.

Van brievenbus tot muurkast.

 

Deze column is geschreven door Laura van Langen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top