skip to Main Content

Duurzaam zwart

Duurzaam Zwart

Maurits

Twee jonge ondernemers, de broers Maurits (19), zie foto, en Koen Bongenaar (20), hadden afgelopen zomer het idee een duurzaam kledingbedrijf te starten. En dat idee is nu realiteit geworden: 50 Zwart. Samen bundelen zij hun krachten om duurzame t-shirts met Japanse designs te kunnen produceren. Ik zat aan tafel met de duurzame helft van 50 Zwart (Maurits) om meer te weten te komen over het bedrijf en de duurzame kant ervan. 

50 Zwart

Maurits studeert Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Broer Koen Japan Studies in Leiden. Deze combinatie is de ruggengraat van 50 Zwart: Koen maakt met zijn kennis over de Japanse cultuur de designs en Maurits is de duurzame motor van het bedrijf. De broers hebben vele jaren terug ongeveer een jaar in Japan gewoond. Sindsdien is de fascinatie voor Japan blijven hangen in de familie. Daarnaast schuilt achter de naam 50 Zwart ook een stukje familiegeschiedenis. Het verwijst namelijk naar de huisindelingen in Santpoort, waar de broers zijn opgegroeid. De bovenverdiepingen van panden worden daar namelijk ingedeeld als rood en de onderverdiepingen als zwart. Het atelier van de moeder van de broers was zo te vinden onder de naam 50 Zwart en voilà. Momenteel bestaat de collectie van 50 Zwart uit twee verschillende (mannen)shirts. De kraanvogel op het design op de foto hieronder staat voor geluk en de karper voor geluk en overvloed.

Design
Drijfveren & duurzaamheid

“Een duurzaam alternatief voor streetwear”, zo beschrijft Maurits de essentie van 50 Zwart. In de bestaande kledingcollecties mist hij vaak de duurzame component en zo kwam het idee om een poging te wagen deze gebrekkigheid aan te pakken. Wat duurzaamheid betreft kost het volgens Maurits ook vaak “niet zo heel veel meer moeite om het anders te doen.” Het feit dat de twee broers met beperkte middelen 50 Zwart tot leven hebben gebracht maakt dit standpunt in zekere mate waar. Desalniettemin was het niet simpel. Het heeft de broers veel tijd en moeite gekost om de ontwerpen te maken, de juiste drukker en een duurzame t-shirtproducent te vinden. De grootste uitdaging waar 50 Zwart nu mee kampt is marketing. Momenteel domineren vrienden en familie de afzetmarkt. Maurits hoopt dat naarmate het bedrijf meer bekendheid krijgt de afzetmarkt ook zal groeien.

De shirts van 50 Zwart worden in India gemaakt. Dit gebeurt in fabrieken waar enkel gebruik gemaakt wordt van hernieuwbare energie. De kledingstukken worden geproduceerd onder het label van EarthPositive. EarthPositive handelt onder de gedragscodes van de Fair Wear Foundation en garandeert zich in te zetten tegen “milieutechnische, sociale en ethische misstanden in de kledingindustrie”. Dit betekent dat er geen sprake is van gedwongen– of kinderarbeid in de fabrieken waar de shirts worden gemaakt. Bovendien wordt voor de shirts enkel gebruik gemaakt van biologisch katoen. Nadat de nog basic shirts naar Nederland zijn verscheept, worden ze hier bij lokale bedrijven bedrukt. Voor de bedrukking wordt uitsluitend met lokale bedrijven gewerkt om zo de hoeveelheid nodige transport te beperken. Het gehele productieproces van de kleding is nog niet helemaal klimaatneutraal, maar 50 Zwart is hard op weg.

Voor volgende zomer hoopt 50 Zwart de collectie uit te kunnen breiden. Een idee is bijvoorbeeld om de kleur rood te gebruiken, omdat deze ook veel in de Japanse cultuur voorkomt. Kijk voor de laatste ontwikkelingen op 50zwart.nl Daar zijn bovendien de t-shirts te koop voor 19euro per stuk.

fabriekfoto

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top