skip to Main Content

spooons for 1 – Lekker geregeld!

Spooons For 1 – Lekker Geregeld!

  foto spooons for 1

Op een donkere winteravond spring ik op de fiets onderweg naar het Pakhuis in Leiden, om een borrel te drinken met mijn inmiddels goede vrienden Susannah en Bas. Mijn eigen dynamische duo die hun al jaren werkende vriendschap hebben omgezet in een werkend bedrijf: spooons for 1. Ik zwaai gehaast de deuren van het Pakhuis open en zie een vertrouwd gezicht: Susannah aan de gin (geen Gordons, want dat is vies), en Bas aan een biertje. Ze lachen en groeten me vrolijk. Na kort bij te kletsen, we zitten tenslotte al in een What’s app-groep en weten dus al teveel van elkaar, komen we ter zake. Want wat ik van deze twee aanpakkers wil weten is: wat is spooons for 1 en waarom zijn ze hiermee begonnen?

 

Vertel eens, wat is spooons for 1?
Bas brandt los. ‘spooons for 1 is een recepten-app. Anders dan bij veel recepten-apps zijn de recepten van spooons for 1 echt geschreven voor 1 persoon. Je haalt elke week een nieuw menu binnen, compleet met boodschappenlijst. Het handige van de boodschappenlijst van spooons for 1 is dat je in een keer alle boodschappen voor de hele week doet en dat alle verse producten die je koopt ook echt op gaan, zodat je niets hoeft weg te gooien.’ Susannah vult aan: ‘En alle ingrediënten die we voorschrijven zijn in de supermarkt te koop. Er is elke week één vegetarisch recept of een recept met vis en de recepten zijn stuk voor stuk gezond. Ook zijn we volledig onafhankelijk en worden we door niemand gesponsord, daarom kosten de recepten een paar cent.’

En ze hebben gelijk, ik heb het uitgeprobeerd en de app is super simpel. Je hoeft helemaal geen ervaren kok te zijn om de app te kunnen gebruiken: de kookinstructies in de app zijn duidelijk en prettig om te lezen, en er zijn handige timers in de recepten ingebouwd. Je bent ook maximaal een half uurtje kwijt, wat ik zelf erg prettig vind na een lange dag. Elk recept is makkelijk vegetarisch te maken, en het allerprettigst: het is goedkoop. De weekmenu’s kosten een paar cent, maar het scheelt me uiteindelijk tientallen euro’s aan last-minute boodschappen die ik nu niet meer doe.

 

Ik ben zo vrij om Bas en Susannah even aan je voor te stellen.
Bas van Rijswijk (35) is docent economie aan de Hogeschool Rotterdam, en mede-eigenaar van spooons for 1. Hij woont ook in Rotterdam, kan daarom fietsend naar z’n werk (en dat doet hij ook). Als hij in de auto stapt om Susannah op te zoeken in Leiden doet hij dat in zijn auto op LPG. Wanneer het hem uitkomt, verheft Bas duurzaamheid tot gewoonte. Susannah Herman (38) is docente klassieke talen aan het Gymnasium Novum te Voorburg, en mede-eigenaar van spooons for 1. Tevens kun je Susannah inschakelen als personal chef, dan is ze spooons at home. Momenteel volgt ze naast haar werkzaamheden een opleiding tot yoga-instructrice. Ze woont in Leiden en is ook nog kandidaat-raadslid voor deze stad, namens D66. Toevalligerwijs rijdt zij ook LPG, met Bas z’n auto. Ze noemt zichzelf niet per se duurzaam, maar vooral maatschappelijk bewust.
De twee zijn oud-collega’s, maar Bas heeft Susannah in de steek gelaten (hier kan ik verder niet over schrijven, ik voel lichte wrok). Maar toen ze nog samen op het Novum in Voorburg werkten, voerde hij haar dagelijks Tony Chocolonely, dat schiep een band. Zo hebben ze samen zes jaar lang gewerkt.

 

Hoe kwamen jullie op het idee om deze app te ontwikkelen?
Het was Bas z’n idee, hij had bedacht dat hij graag wilde koken maar hij wist niet zo goed hoe. Toen heeft hij mij gevraagd recepten te schrijven met als uitgangspunt dat hij maar één keer per week naar de supermarkt hoefde. Gemak en een aversie tegen voedselverspilling stonden voorop”, aldus Susannah. “Ons doel is mensen die, zoals Bas, allerlei supermooie kookboeken in huis hebben maar weinig tijd hebben, toch te laten koken. De wil en interesse is er namelijk wel, kijk alleen al naar de kookprogramma’s die als paddenstoelen uit de grond schieten.” Susannah kan het weten, zo zat ze twee jaar geleden nog in TopChef. Toen Bas tevreden bleek, dacht hij als ware econoom: hier is een markt voor! En dat blijkt, het aantal downloads stijgt nog steeds.

 

Hoe zijn de rollen eigenlijk verdeeld? 
“Susannah schrijft de recepten, ik beheer de financiën”,  vertelt Bas. Wat dat inhoudt? Het schijnt dat Bas vooral bonnetjes zoekt in tijden van BTW-aangiftes. En wanneer dat achter de rug is en hij zijn functie moet invullen op het aangifteformulier, vult Bas gewoon “eindbaas” in.

 

Het gaat tot nu toe erg goed met de app, hebben jullie nog toekomstplannen? 
Susannah: “We zijn bezig met de ontwikkeling van spooons for 1 voor Android. En we denken over het maken van een spooons for 2-app, want er zijn veel reviews van stellen die aangeven daarin geïnteresseerd te zijn.”

 

Tot slot, nog tips voor de lezer?
Bas: “Een leestip: Double-Dip, het boek van Ben & Jerry’s over hoe zij maatschappelijk verantwoord ondernemen.” Susannah: “The truth about food en Food rules, van Michael Pollan. Erg interessant, over eten en voeding. En voor wie niet gaat lezen hier nog twee extra tips: investeer in de kwaliteit van je eten en weet dat voor jezelf koken, voor jezelf zorgen betekent.”

Ik heb een leuke avond gehad met deze twee energieke duizendpoten, een paar dagen later kwamen ze op mijn verjaardag en heb ik een prachtige spooons for 1-mok en het boek ‘The Imperfect Environmentalist’ van Sara Gilbert van ze gekregen – ook een leestip. Benieuwd naar spooons for 1? Vanaf volgende week kun je genieten van Susannah’s recepten op duurzamestudent.nl! Zij zal je helpen een simpele, gezonde, duurzame maaltijd te bereiden. Als je nu al nieuwsgierig bent – download de app en kijk op www.spooons.nl !

 

 

spooonsfor1logo

Dit bericht heeft 4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top