skip to Main Content

Waxmelts, voor een duurzaam geurtje

Waxmelts, Voor Een Duurzaam Geurtje

profielfoto danielle

Ook al moeten de echte koude dagen nog komen, in deze wintermaanden is het altijd gezellig om een kaarsje aan te maken. Nog gezelliger wordt het als daarbij ook een lekkere geur wordt verspreid. Van appeltaart of lavendel tot pepermunt, binnen een handomdraai heb je deze heerlijke geuren in je woonkamer hangen.

Het stond al een tijdje bovenaan mijn to-do lijstje: een interview met de persoon achter waxmelts.nl, Daniëlle van de Brug-Zwart. Danielle is één van de vele bijzondere en bewuste ondernemers die er alles aan doet om zo duurzaam mogelijk te werken. Met behulp van haar elektrische rolstoel komt ze overal waar ze wezen moet en ze laat geen enkele mogelijkheid om te recyclen onbenut.

Vertel eens, wat zijn waxmelts precies?
Als Daniëlle begint te vertellen, terwijl ze bezig is nieuwe waxmelts te maken, merk ik aan haar enthousiasme dat ze veel plezier heeft in haar bedrijf. “Sommige mensen noemen waxmelts geurkaarsen, maar ik noem ze altijd geurblokjes. Ze hebben namelijk geen lont en smelten doordat ze op een oliebrander boven een kaarsje worden geplaatst. Eén waxmelt geeft ongeveer acht uur lang geur af. Dit hangt uiteraard af van de grootte van de ruimte en de soort geur. Sommige geuren blijven langer hangen dan andere geuren. Ik maak de waxmelts zelf. Het begint met het bestellen van de grondstoffen: sojawas, kleurstof en de geuren. Vervolgens meng ik een geur met de sojawas en een kleurstof in een pan op het fornuis. Als alles goed is gemengd, giet ik dit in de vormpjes en laat ik het afkoelen. En dan is een waxmelt klaar.”

waxmelts2

Hoe ben je op het idee gekomen om een eigen webshop in waxmelts te beginnen?
“Ik heb het bedrijf van iemand anders overgenomen. Ik heb gesolliciteerd naar deze functie omdat de combinatie van het commerciële aspect en het aanspreken van mijn creativiteit mij erg aanspreekt. Het bedrijf bestaat inmiddels twee jaar, sinds 1 januari 2012! Er komt steeds meer concurrentie, maar ik krijg ook nog steeds nieuwe klanten en bestaande klanten blijven terugkomen. Ze zijn dus duidelijk tevreden en daar doe ik het voor.”

Op welke manieren probeer je rekening te houden met het milieu?
“De waxmelts worden gemaakt van ecologische sojawas. Deze wordt op een biologische manier geteeld in Amerika en er wordt streng gecontroleerd of de boeren zich aan de eisen houden die worden gesteld aan de biologische teelt. Er worden bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het produceren van de soja, zodat het ook volstrekt veilig is als de waxmelts smelten. Zo voorkom je dat men bestrijdingsmiddelen inademt, wel zo prettig! De sojawas is bovendien niet genetisch gemodificeerd, het is niet getest op dieren en het regenwoud wordt niet aangetast door deze productie.

Uiteraard ben ik me ervan bewust dat er veel plastic potjes worden gebruikt. Toen de waxmelts in het begin nog zonder cupjes werden verstuurd, kwamen ze regelmatig gebroken aan door de postbezorging. Dit was dus niet langer een optie. Toen ik het bedrijf overnam, heb ik een recyclewedstrijd voor de cupjes georganiseerd. Er kwamen veel leuke ideeën van klanten binnen. Een selectie van de beste is terug te vinden op de website. Zo kwam iemand op het idee om kruidenmengsels te bewaren in de afsluitbare potjes en deze in te vriezen, zodat je op ieder moment verse kruiden kan toevoegen aan je gerechten. Ze zijn ook heel handig om mee te nemen. Ze nemen niet veel plaats in en je kunt er van alles in kwijt: van douchegel tot pillen.”

Wil je jouw bijdrage aan een duurzame wereld nog vergroten?
“Ja, ik ben en blijf op zoek naar manieren om nog duurzamer te werken. Ik blijf gebruikmaken van de ecologische sojawas en stimuleer mijn klanten ook om de cupjes te hergebruiken. Bovendien probeer ik op allerlei andere manieren bewust met de grondstoffen om te gaan. Zo recycle ik altijd het opvulmateriaal van de sojawas en de geuren. Van foam tot bubbeltjesplastic; ik gebruik het allemaal opnieuw en heb nog nooit eigen opvulmateriaal hoeven gebruiken. Tevens breng ik de pakketjes naar het postkantoor in mijn elektrische rolstoel, ik gebruik dus nergens de auto voor. Alle kleine beetjes helpen.”

waxmelts

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top