skip to Main Content

Risotto met venkel en prei

Risotto Met Venkel En Prei

Twee weken geleden pakte Susannah Herman het podium in de rubriek ‘Aanpakkers.’ Het interview over haar mobiele kookapplicatie ‘spooons for 1’ is door velen van jullie met belangstelling gelezen. Vandaar dat wij Susannah hebben gevraagd om wekelijks een eigen recept te delen op Duurzamestudent.nl. Met vandaag, vlak voor het weekend, de eerste: Risotto met venkel en prei!

Over risotto hebben veel mensen, volledig onterecht, het gevoel dat het een ingewikkeld gerecht is, maar dat valt allemaal erg mee: het enige wat je nodig hebt is een fijne pan, een goeie lepel en genoeg geduld om een minuut of 20 te roeren. Dat kan iedereen toch?

Boodschappenlijstje voor nog geen €5!
75 gram risottorijst
1 groentebouillonblokje
0,5 venkel
1 dunne prei
1 teentje knoflook
1 eetlepel roomboter
1 scheutje olijfolie
2 eetlepels geraspte (Parmezaanse) kaas
4 eetlepels slagroom

Neem een fijne diepe pan met een deksel om de risotto in te maken. Snij de harde kern uit de halve venkelknol en snij de rest in reepjes. Snij het witte gedeelte van de prei in ringetjes (de rest van de prei kan weg). Check ook even of er geen zand in de prei zit; als dat wel zo is, moet je hem heel goed wassen. Pel het teentje knoflook. Smelt een halve eetlepel roomboter met een klein beetje olijfolie in de pan die je voor de risotto gaat gebruiken. Doe er het uitgeperste (of fijngesneden) teentje knoflook, de venkel en de prei bij en bak die 10 minuten op een laag vuur. Wel regelmatig roeren!

Breng in een pan, waterkoker of ketel water aan de kook. Verkruimel het bouillonblokje in een maatbeker; als het water kookt, doe je er 500 ml water bij en roer je tot het bouillonblokje is opgelost. Als de timer van de venkel en de prei gaat, draai je het vuur hoger en doe je de risottorijst in de pan, op redelijk hoog vuur. Roer de rijst een paar keer goed om, om te voorkomen dat hij aanbakt, en doe er dan een goeie scheut bouillon (ongeveer 3 eetlepels) bij. Dit zal hard gaan sissen, maar dat is de bedoeling. Nu draai je het vuur zachter, en ga je steeds een scheutje bouillon bij de rijst doen, terwijl je hem regelmatig omroert. Als de bouillon helemaal door de rijst is opgeslurpt, gaat er nog een scheutje bij, en ga je weer roeren. Dit blijf je voorlopig even herhalen. Het is een tamelijk langdurig proces; neem de tijd, dan wordt je risotto lekkerder. Als de bouillon op is, kun je verder gaan met heet water.

Na ongeveer 15 minuten is het tijd om een rijstkorrel te proeven: hij moet bijna helemaal gaar zijn. Zo niet, dan ga je nog even door met bouillon of heet water; zo wel, dan kun je verder. Doe de laatste halve eetlepel roomboter, de slagroom en een eetlepel kaas bij de risotto en roer alles goed om. Zet even de deksel op de pan, zodat de boter en de kaas kunnen smelten. Tot slot maal je flink peper over de risotto en roer je alles nog een keer goed om. Doe de risotto op je bord en maak het helemaal perfect door er de rest van de kaas overheen te strooien.

Tips
Mensen die graag vlees eten kunnen ook spekjes toevoegen; helemaal aan het einde. Die moet je dan eerst even in een koekenpan goed uitbakken. Als je volkoren risottorijst gebruikt, duurt het waarschijnlijk iets langer voordat die gaar is. Gewoon geduldig blijven roeren en zo nodig bouillon of water toevoegen, dan komt het vanzelf goed. Je houdt van dit gerecht een halve venkelknol over: daar kun je heel prima een salade mee maken. Lekker met een stukje vis!

spooonsfor1logo

Kijk voor meer recepten van Susannah op www.spooons.nl en download de app!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top