skip to Main Content

Het is echt het weer voor champignonsaus, en als het koud is, is het altijd lekker om een stamppotje te eten. Een stamppot met broccoli is heel bijzonder. Als je investeert in een karbonade van een varken dat een beetje een fijn leven heeft gehad, smaakt je eten ook beter!

Boodschappenlijstje voor nog geen zes euro!
1 haaskarbonade
200 gram aardappels
0,5 stronk broccoli
1 kleine ui
100 gram oesterzwammen
1 eetlepel roomboter
1 scheutje olijfolie
6 eetlepels slagroom
0,5 theelepel rozemarijn

Schil de aardappels en snij ze in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Doe ze in een pan met water en een beetje zout en breng ze aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat de aardappels 7 minuten op een middelhoog vuur koken. Als de timer gaat, moet je de aardappels niet afgieten – er gaat nog iets bij!

Snij de ui in blokjes en trek de oesterzwammen in reepjes uit elkaar. Snij de roosjes van de halve stronk broccoli. Het is heel belangrijk dat je de roosjes zo klein mogelijk maakt, want ze moeten straks met de aardappels tot stamppot gestampt kunnen worden – als je grote hompen broccoli erin hebt, ben je uren aan het stampen, en dat is zonde van de tijd. Als de timer van de aardappels gaat, doe je de broccoliroosjes bij de aardappels in de pan en kook je ze nog 7 minuten mee.

Smelt de roomboter met een scheutje olijfolie in de koekenpan. Doe de haaskarbonade, met wat zout, peper en de rozemarijn erop, in de koekenpan. Bak de karbo in 4 minuten per kant aan beide kanten mooi bruin. Leg hem dan op je bord en maak de saus: doe de oesterzwammen in de koekenpan, bak ze 2 minuten op middelhoog vuur, doe daar dan 4 eetlepels slagroom bij en roer alles door elkaar tot je een mooie saus hebt.

Als de timer van de aardappels en de broccoli gaat, giet je ze af en maak je er met 2 eetlepels slagroom een mooie puree van – niet te glad, dan heb je babyvoer, maar probeer de broccoli wel goed stuk te maken. Doe de puree op je bord bij de varkensmedaillons en giet de saus over het vlees, en natuurlijk ook een beetje over de puree. Maak het helemaal af door er nog wat peper en zout over te malen.

Tips
Je kan de andere halve stronk broccoli met de overgebleven oesterzwammen in een eetlepel zonnebloemolie roerbakken met een in reepjes gesneden ui en een teentje knoflook (in plakjes gesneden natuurlijk). Lekker met reepjes kipfilet of biefstuk of gebakken tofu; serveer er rijst of noodles bij.

spooonsfor1logo

Kijk voor meer recepten van Susannah op www.spooons.nl en download de app!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top