skip to Main Content

Afval bestaat niet

Afval Bestaat Niet

portret-sz-2014

Studente levensmiddelentechnologie Saskia Zweers heeft van haar hobby haar werk kunnen maken. Wat begon als een passie voor het recyclen van afval is uitgegroeid tot haar eigen duurzame bedrijf iLikeWaste.nl.

Haar bedrijf kwam tot stand na een samenloop van omstandigheden, zo vertelt Zweers. “Eigenlijk ben ik altijd erg creatief geweest en vond ik het super leuk om gebruikte dingen een nieuwe functie te geven. Ik wil mensen graag laten zien dat producten een nieuwe waarde kunnen krijgen in een tweede leven.” Deze hobby liep al snel uit de hand en binnen de kortste keren had de creatieveling meer gerecyclede producten gemaakt dan ze zelf kon gebruiken. Haar kamer stond vol zelfgemaakte kaarsen, tassen en etuis. Dus toen een  goede vriendin haar vroeg of ze wat spulletjes wilde verkopen in een modezaak, greep ze deze kans met beide handen aan. De verkoop van haar spullen liep zo goed dat de jonge onderneemster besloot een webshop te maken. En zodoende werd in januari 2013 www.iLikeWaste.nl geboren.

Wanneer ze een jaar later terug blikt, loopt haar bedrijf beter dan ze ooit had durven dromen. Al vanaf het begin krijgt haar initiatief veel leuke reacties en heeft ze al grotere klussen binnen gesleept. Zo heeft ze op een duurzame kerstmarkt in Amersfoort en het festival Lokale Schoonheid in Wageningen gestaan, kerstpakketten gemaakt voor grote bedrijven en is ze nu bezig met het maken van tassen voor de gemeente Wageningen. Om het materiaal te verkrijgen dat de innovatieve studente gebruikt, hoeft ze geen enkele moeite te doen. “Veel mensen vragen me vaak of ik containers afstruin om aan materiaal te komen, maar dat is helemaal niet nodig.”, zegt ze lachend. Veel materiaal dat ze gebruikt komt voort uit eigen verbruik. Al het kaarsvet dat ze overhoudt of een leeg pak melk wordt gelijk gerecycled. Ook brengen vrienden vaak wat gebruikte spullen langs en haalt ze haar bierdopjes bij een café om de hoek. Daarnaast heeft ze ondertussen wat naamsbekendheid opgebouwd en denken winkels ook aan haar wanneer ze bijvoorbeeld nog wat oude gordijnen over hebben die normaal weggegooid zouden worden.

duurzame_etuis_juni2013

Voor haar nieuwste project heeft ze de stoute schoenen aangetrokken en de gemeente Wageningen gebeld. “Omdat de gemeente Wageningen 750 jaar bestond hingen er overal door de stad banieren met daarop ‘Wageningen 750.’ Het is toch zonde om dat na gebruik gewoon weg te gooien?!”, stelt Zweers. Bij het zien van de banieren dacht ze gelijk: dit is goed materiaal om tassen van te maken. Ze legde haar idee voor aan de gemeente en die was het met haar eens, het is zonde om die banieren weg te gooien. De Wageningse ambtenaren waren zelfs zo enthousiast, dat ze haar vroegen om de banierentassen speciaal voor de gemeente te maken. Natuurlijk wilde ze dat, een win-win situatie: super materiaal krijgen voor een super leuke opdracht!

De leukste opdrachten vindt Zweers die waar ze heel erg vrij in wordt gelaten “Laatst stuurde iemand mij nog haar oude treinkaartjes op, of ik daar iets leuks mee kon. Super leuk al die vrijheid en je maakt ook nog eens mensen blij met het recyclen van hun dierbare spullen.”  Omdat de jonge onderneemster alles alleen doet, ben ik benieuwd of ze niet bang is dat al het werk haar boven het hoofd groeit. Op deze vraag reageert ze nuchter. “Als ik een grote opdracht krijg, dan duurt het gewoon iets langer dan normaal. Maar dat weten opdrachtgevers ook.” Wel geniet ze bij het zien van de groei die haar bedrijfje afgelopen jaar heeft doorgemaakt. Na haar studie zou ze iLikeWaste.nl zeker wel iets willen uitbreiden. Ze twijfelt er alleen over om er haar fulltime baan van te maken omdat ze ook graag iets met haar studie levensmiddelentechnologie doet. Een ideale combinatie zou zijn parttime een levensmiddelenbaan en parttime iLikeWaste.nl runnen. Want: “Het is echt veel te leuk om ermee te stoppen!” aldus Zweers.

 

w750-tassen

Tassen van de banieren ‘Wagening 750’ voor de gemeente Wageningen

 

 

 

 

 

 

 
Dit artikel is geschreven door Lisanne Soffner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top