skip to Main Content

Nieuwe Energie

Nieuwe Energie
ICTsymposium1

Studenten en professionals in gesprek over verduurzaming van ICT

Op 30 januari 2014 vond voor de vierde keer het Symposium Groene ICT en Duurzaamheid plaats. Wij organiseerden dit symposium in samenwerking met SURF, AgentschapNL en de special interest group Groene ICT. Timo Boekel, secretaris van Morgen, deed voor ons verslag van deze mooie dag.

 

”De toon voor het Groene ICT & Duurzaamheid Symposium 2014 werd meteen gezet. Marjan Minnesma, als keynote spreker aanwezig, deed de temperatuur in de zaal stijgen met een vinnig betoog tegen de huidige consumptiemaatschappij. In haar toespraak weerklonk ook de hoop op het maken van grote stappen richting een duurzamere samenleving, het ineenslaan van handen om samen het roer om te gooien.
Hoop en realisme ontmoetten elkaar op 30 januari veelvuldig in de warme zalen van congres- en cultuurcentrum Antropia. Dat leverde tijdens en na de workshops constructief-kritische discussies op. De grootste verrassing van de dag was de verbale convergentie tussen studenten en medewerkers, beleidsmakers en docenten uit het hoger onderwijs. Dit vormt het bewijs dat het symposium over Groene ICT & Duurzaamheid al lang niet meer een selectief gezelschap aantrekt, en dat de discussie over duurzaamheid langzaamaan doordringt tot een breder publiek.
De workshops van de Green Offices uit Utrecht Wageningen en Maastricht zijn een goed voorbeeld. Gedurende anderhalf uur wisten Marta Eggers, Anjelle Rademakers en Chantal Römgens studenten en mensen uit het hoger onderwijs te boeien en inspireren. Hun verhaal over de geschiedenis, de toekomst en de impact van de Green Office op het duurzaamheidsbeleid van de universiteiten bracht studenten en beleidsmakers bij elkaar.
Na de pauze werd er ingezoomd op hoe de carrières van ex-studenten een vlucht had genomen nadat zij besloten om eigen kennis te gebruiken om de maatschappij te verduurzamen. Arash Aazami (BAS Energie, Vincent van Velzen en Cees Dekker (SustainableMotion) en Francien Eppens en Ewout Rijneveld (mobiele app Shop & Drop) lieten allen zien dat ze een eigen, alternatieve route verkozen boven de gebaande paden van de arbeidsmarkt. Hetgeen de interesse van zowel studenten als beleidsmakers uit het hoger onderwijs en vertegenwoordigers van bedrijven wekte.
Het verdere verloop van het symposium was tot in de puntjes voorbereid door SURF en RVO. De lunch en borrel vormden uitgelezen mogelijkheden om de presentaties en workshops nog eens in detail door te nemen, en de netwerken te vergroten. Al met al een dag vol nieuwe energie; hopelijk genoeg energie voor een betere toekomst.”

 Timo

Over de auteur

Timo Boekel is secretaris bij Studenten voor Morgen, het landelijke studentennetwerk voor een duurzame toekomst. Duurzamestudent.nl is een van de projecten van Morgen.

Meer weten over Morgen? Klik op het kopje ‘Morgen’ op onze site, of volg Morgen op Twitter @WijZijnMorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top