skip to Main Content

Schelvis met romige saus van tomaat en courgette, met rijst

Schelvis Met Romige Saus Van Tomaat En Courgette, Met Rijst

Dit is een prima gerecht voor in de winter, en je krijgt lekker veel groente binnen. Schelvis staat hoog in de viswijzer, dus dat is fijn. Als je geen schelvis kan krijgen, kun je hem vervangen door een andere witvis, maar kies wel een duurzaam alternatief!

Boodschappenlijstje voor nog geen €5!
125 gram schelvisfilet
3 tomaten
0,5 courgette
1 kleine ui
1 teentje knoflook
75 gram rijst (de rijst die jij lekker vindt)
4 eetlepels slagroom
0,25 theelepel paprikapoeder
1 eetlepel roomboter
1 scheutje olijfolie

Kijk op de verpakking van de rijst hoeveel tijd je nodig hebt om hem te koken – voor de rest van het gerecht heb je ongeveer 20 minuten nodig, dus plan de rijst goed in. Je kan de instructies op de verpakking gewoon volgen. Snij de ui in blokjes en pel het teentje knoflook. De tomaten snij je ook in blokjes, en de halve courgette in plakjes. Smelt in een koekenpan een halve eetlepel roomboter in een scheutje olijfolie, voeg dan de ui en het uitgeperste (of kleingesneden) teentje knoflook toe en bak ze 2 minuten.

Nu gaat de courgette in de koekenpan, met wat zout en peper en een snufje paprikapoeder. Als je het straks proeft en het is niet pittig genoeg, dan kan er nog wat paprikapoeder bij, maar hou het in deze fase van het koken maar even rustig! Bak de courgette 4 minuten en doe dan de in blokjes gesneden tomaat erbij. Meng het allemaal goed door elkaar en laat het op een laag vuur 5 minuten pruttelen.

Schuif nu het tomaten-courgette mengsel naar de zijkant van de koekenpan, draai het vuur iets hoger en doe nog een halve eetlepel roomboter in de pan. Als die gesmolten is, gaat de schelvisfilet erbij. Bak de vis in 3 à 4 minuten per kant mooi bruin (een dik stuk vis moet natuurlijk iets langer dan een dunner stuk). Doe de rijst op je bord en leg de gebakken schelvisfilet ernaast. Nu draai je het vuur in de koekenpan goed hoog en doe je de slagroom en 2 eetlepels water erbij. Roer het goed door elkaar, totdat je een mooie saus hebt. Proef even of de saus pittig genoeg is, voer hem zo nodig op met nog een beetje paprikapoeder, en doe de saus dan over de vis en de rijst.

Tip:
Met de halve courgette die je overhoudt kan je een lekkere salade maken: rasp de courgette met een relatief fijne rasp, en meng er dan een eetlepel olijfolie, een eetlepel geraspte (Parmezaanse) kaas, een kneepje citroensap of een theelepel azijn en wat zout en peper doorheen.

 

Gezond, verantwoord, efficiënt én budget koken. Lees het verhaal en de visie van onze wekelijkse chef Susannah Herman hier.

spooonsfor1logo

Aan de slag? Kijk op www.spooons.nl en download de app!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top