skip to Main Content

Spaghetti met gehaktballetjes

Spaghetti Met Gehaktballetjes

Dit gerecht speelt de hoofdrol in de Disney-film Lady and the Tramp, waarin 2 honden samen eten van een groot bord pasta met gehaktballetjes. Als je een romantische date hebt, kun je natuurlijk de hoeveelheden verdubbelen. De belangrijkste vraag is toch: wie krijgt het laatste balletje?

Boodschappenlijstje voor nog geen €5!
75 gr spaghetti (of andere pasta)
150 gr rundergehakt
1 teentje knoflook
1 kleine ui
0,5 blik tomatenblokjes
1,5 eetlepel olijfolie
2 eetlepels geraspte (Parmezaanse) kaas
3 eetlepels slagroom
1,5 theelepel Italiaanse kruiden
0,5 theelepel rozemarijn
2 tomaten
0,5 komkommer
1 theelepel (witte wijn-) azijn

Snij de ui in blokjes en pel het teentje knoflook. Doe een scheutje olijfolie in de pan die je voor de saus gaat gebruiken en bak de helft van de blokjes ui en het uitgeperste (of kleingesneden) teentje knoflook 2 minuten. Dan doe je het halve blik tomatenblokjes, een theelepel Italiaanse kruiden en wat zout en peper erbij, breng je de saus al roerend aan de kook en draai je het vuur zacht. Laat de saus 7 minuten zachtjes pruttelen.

Zet een pan met ruim water en wat zout op voor de pasta. Als het water kookt doe je de spaghetti erin en kook je ze 12 minuten (of langer, als je volkoren pasta hebt; check sowieso even de kooktijd op de verpakking). Maak in de tussentijd de salade door de tomaten en de komkommer in blokjes te snijden (schraap eerst de zaadjes uit de komkommer, dat scheelt een boel vocht) en in een bakje te doen met 1 eetlepel olijfolie, een theelepel (witte wijn-) azijn, wat zout en peper en een halve theelepel Italiaanse kruiden.

Als de saus 7 minuten geprutteld heeft, roer je er nog 2 eetlepels slagroom doorheen. Doe het gehakt in een bakje en trek het goed uit elkaar. Doe er dan de andere helft van de blokjes ui, een eetlepel slagroom, een eetlepel geraspte kaas, de rozemarijn en wat zout en peper door. Draai balletjes van het gehakt. Je kunt zelf bepalen hoe groot je ze wilt hebben, maar heel grote ballen hebben veel tijd nodig om gaar te worden; als ze in een theelepel passen zijn ze van een handig formaat. Als je een balletje gedraaid hebt, doe je het gelijk in de saus: dan gaart het lekker mee. Als alle balletjes in de saus liggen, moeten ze nog 5 minuten garen.

Als de timer van de spaghetti gaat, giet je ze af, doe je ze terug in de pan en giet je de saus (met ballen en al) ook bij de pasta. Roer alles voorzichtig door elkaar (anders vallen de balletjes uit elkaar, en dat zou jammer zijn), en leg het op een bord of in een kom – een kom is voor dit gerecht misschien wel handiger dan een bord. Strooi de rest van de kaas eroverheen en je kunt gaan eten.

Gezond, verantwoord, efficiënt en budget koken. Lees het verhaal en de visie van onze wekelijkse chef Susannah Herman hier.

spooonsfor1logo

  Aan de slag? Kijk op www.spooons.nl en download de app!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top