skip to Main Content

Interview met Jaime de Boubon Parme: het verhaal achter Fairphone

Interview Met Jaime De Boubon Parme: Het Verhaal Achter Fairphone

Minister Ploumen neemt de Fairphone in ontvangst van Bas van Abel, ontwikkelaar van Fairphone

Minister Ploumen neemt de Fairphone in ontvangst van Bas van Abel, ontwikkelaar van Fairphone

Afgelopen week nam minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de Fairphone in ontvangst. Een van de eerste maatschappelijk verantwoorde, duurzame smartphones, zo zegt Jaime de Bourbon Parme, die vanuit Buitenlandse Zaken hielp bij de ontwikkeling van Fairphone. 

Waar hem dat in zit? Voor de gebruiker betekent het eindelijk weer een telefoon met een batterij die je kan vervangen, met plaats voor twee simkaarten zodat je niet langer een werk en een privé telefoon nodig hebt. Oplaadbaar door de USB aansluiting, en omdat we allemaal wel zo’n oplader hebben liggen wordt deze niet meegeleverd. Besparing? Eén werktelefoon, de productie van een oplader en, als hij stuk gaat, reparatiemogelijkheden in plaats van vervanging.

Maar er zit meer achter deze telefoon. Fairphone kiest er bewust voor het benodigde tin uit Oost-Congo te halen middels het Conflict Free Tin Initiative, een initiatief van speciaal gezant voor grondstoffen Jaime de Bourbon Parme. Met behulp van lokale NGO’s, het bedrijfsleven en een bijdrage vanuit Buitenlandse Zaken hielp hij Fairphone aan de Kalimbi-mijn, de eerste mijn in Oost-Congo die zeker weten conflictvrij en traceerbaar produceert. Iets wat nodig is, want Oost-Congo is groot producent van de gewilde grondstof en sluist de opbrengsten hieruit maar wat graag door naar de krijgsheren en ander gespuis. De Kalimbi mijn is dankzij een gezamenlijke aanpak transparant en eerlijk. “Nederland is voorloper in deze gezamenlijke ketenaanpak, wij zijn als polderland nou eenmaal goede brokers”, aldus Jaime.

En het is de gezant gelukt, zo blijkt als ik vraag of hij de naar zijn zeggen nu transparante keten voor mij kan uittekenen. Allerlei productieprocessen komen voorbij, maar wat blijft hangen is dat ik als consument het tin van de donkere mijn in Congo tot aan de telefoonfabriek in China kan volgen. Jaime heeft de mijn zelf uitgezocht, en is er dan ook meerdere malen geweest. Of hij ook zelf de mijn ingaat? Jazeker: “Wat je daar beneden aantreft is armoede, ziekte, en slechte arbeidsomstandigheden. Er is nog veel ruimte voor verbetering, maar dat de mijn conflictvrij is, is een begin. Het gaat om de transparantie – bij deze telefoon weet je dat de tin hier vandaan komt.” En de mijnwerkers zelf, hebben die een idee van Fairphone? “Ze hebben geen idee waar de tin heengaat. Ze zijn blij met het werk, maar kennen de keten verder niet.”

Jaime bezoekt de Kalimbi mijn in Oost Congo, waar hij spreekt met de lokale arbeiders over het CFTI

Jaime bezoekt de Kalimbi mijn in Oost Congo, waar hij spreekt met de lokale arbeiders over het CFTI

Fairphone is nog niet de ideale en verantwoorde telefoon. Maar misschien wel de meest ideale telefoon op dit moment. “Een voorloper in de industrie”, aldus Jaime. Hij is hoopvol wat de toekomst van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) betreft: “In een wereld van IMVO kunnen we steeds meer. Ook de landen waar wij onze grondstoffen vandaan halen willen op deze wijze zaken doen. Maar het begint bij de bewustwording van de consument, die steeds groter wordt.”

Meer lezen over Jaime en het Conflict Free Tin Initiative? Bekijk zijn interview bij P&W.

 

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top