skip to Main Content

Aanpakker: Chantal Römgens Green Office

Aanpakker: Chantal Römgens Green Office

Chantal werkte 1.5 jaar voor Maastricht University Green Office.  Ze behaalde eerder een Bachelor in International Business en rond op het moment een Master in Supply Chain Management aan de Universiteit Maastricht af. Maar wat houd werken in een Green Office nou eigenlijk in? Felix Spira, van Rootability, vroeg het haar.

 

Chantal

Wat is precies het Green Office idee volgens jou?

Om goed te begrijpen wat het Green Office is, is het belangrijk om te weten dat het Green Office ontstaan is vanuit een beweging van studenten en medewerkers van de Universiteit Maastricht. Zij zagen veel kansen om de universiteit te verduurzamen en hebben dit bij de universiteit aangekaart. Er is toen een duurzaamheidsafdeling opgericht die gerund wordt door studenten: Maastricht University Green Office. Naar mijn idee is dit nog steeds waar het Green Office om draait; Green Office ziet kansen en de noodzaak om de universiteit te verduurzamen. Vervolgens creëren de studenten van het Green Office een plan van aanpak en initiëren de uitvoering van dit plan om er zeker van te zijn dat de universiteit hiermee aan de slag kan.

 

Wat is de verschil tussen een Green Office en een gewone studenten organisatie?

Wanneer je voor het Green Office werkt ben je ten eerste heel doelgericht bezig: het verduurzamen van de universiteit. Daarnaast is het bijzonder dat hoewel je onderdeel bent van de universiteit, je toch vaak degene bent die vindt dat er iets veranderen moet binnen het instituut. Andere studenten organisaties operen vaak buiten de universiteit, het Green Office werkt binnen de universiteit. Tenslotte viel het mij op dat de studenten van Green Office erg korte lijntjes hebt met het bestuur en andere medewerkers van de universiteit hebt. Om die reden is de mate van professionaliteit bij het Green Office erg hoog.

 

Hoe lang heb je voor het Green Office gewerkt en wat zijn jouw taken geweest binnen het Green Office?

Ik heb 1,5 jaar voor de Green Office gewerkt. Het eerste half jaar ging ik aan de slag binnen de community portfolio. Mijn taken waren het organiseren van verschillende evenementen en het verzorgen van de communicatie over de projecten van het Green Office. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de routekaart die de duurzaamheidsvisie van de Universiteit Maastricht ondersteunt. Vervolgens ben ik in de functie van coördinator gerold. Dit heb ik een jaar gedaan. De eerste periode was gevuld met administratieve taken (bijv.: email inbox, budget en uitgaven) rondom de Green Office zodat ik vervolgens goed geïnformeerd de strategische taken kon vervullen (bijv.: beleid en lange termijn planning).

 

Wat zijn belangrijke inzichten en vaardigheden die jij persoonlijk hebt verworven tijdens je werk?

Om binnen de universiteit iets te veranderen moet je zowel de bedrijfsvoering, de academici en de studenten betrekken. Voor de universiteit is duurzaamheid niet het primaire doel, dit zijn onderwijs en onderzoek, maar kan wel een grote rol spelen als het Green Office daar rekening mee houdt. Verder is het belangrijk om in te schatten wanneer het van belang is ergens druk achter te zetten en wanneer het beter is om pas op de plaats te maken. Iedereen heeft een mening over duurzaamheid. Zoek binnen de universiteit de medewerkers en studenten op die dezelfde interesse en visie over duurzaamheid hebben, zo worden projecten of activiteiten sneller en effectiever geregeld. Test de ideeën wel bij de mensen die het anders zien en blijf de projecten verbeteren.

 

Wat was het voor en gevoel als student te proberen de universiteit duurzamer te maken? Wat hebben jullie bereikt?

Het is een geweldig gevoel om in staat te zijn dingen te veranderen binnen de universiteit. Zo staan er nu afvalscheidingsbakken in de bibliotheek. Daarnaast hebben is er een sustainability journal gepubliceerd waarin het onderzoek op gebied van duurzaamheid door Maastrichtse studenten staat. Daarnaast heeft de Green Academy studenten bereikt die meer willen leren over duurzaamheid en hebben hen de benodigde vaardigheden bijgebracht om de opgedane kennis ook zelf in de praktijk te brengen. Dit zijn prachtige voorbeelden van projecten waar het effect direct zichtbaar is. Helaas zijn er ook veel dingen die de studenten van Green Office graag en snel willen veranderen, maar dit is niet alijd even makkelijk binnen een instituut zo groot als een universiteit. Dat niet alles in één keer lukt of zo snel gaat als jij graag zou willen, is wel iets waar ik mee heb moeten leren omgaan bij het Green Office.

 

Wat heeft het Green Office aan jouw onderwijs op de Universiteit Maastricht toegevoegd?

Studenten supply chain management horen op het gebied van duurzaamheid van alles over duurzame ketens, duurzaam inkopen en leveranciersmanagement. Pas toen ik bij de universiteit merkte hoeveel impact een nieuw inkoopbeleid op de interne organisatie heeft, of merkt hoe lastig het is om echt duurzaam in te kopen binnen de wet- en regelgeving, of het niet eens bent met het aanbod van een leverancier onder contract realiseerde ik me hoeveel een echt duurzame supply chain om het lijf heeft. Ook wanneer Green Office zelf evenementen of een communicatiecampagne organiseren zien leren de studenten welke stappen genomen moeten worden om dit op een duurzame manier te doen. Dit geeft hen dan weer extra inzicht voor het creëren en initiëren van duurzame projecten van de universiteit .

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top