skip to Main Content

Column: Stef de lifter

Column: Stef De Lifter

foto 3 2

 

Ben je een armzalige student maar wil je toch graag op vakantie? Wil je heel graag dat lekkere weekje naar Barcelona, maar voel je je schuldig over al die uitstoot van je vervoersmiddel? Mis je de spanning in je leven? Steek dan je duim in de lucht en ga lekker liften! Voor veel mensen is liften al lang niet meer van deze tijd. Het ligt dan ook niet voor de hand om op deze manier van A naar B te komen, toch heeft het meer voordelen dan je misschien zou denken. Zelf voel ik me opperbest als ik met een bordje met een bestemming erop langs een tankstation aan de snelweg sta, te wachten tot iemand me meeneemt. Mijn meest recentelijke liftavontuur is naar het prachtige Ljubljana, hoofdstad van Slovenië.

Vol spanning vertrekken mijn partner in crime en ik ’s ochtends vanuit Utrecht. nog geen idee wat ons allemaal te wachten te staat, behalve een hele boel avontuur. Tegenwoordige hebben we in het dagelijks leven aan één blik in de agenda genoeg om te zien wat we de rest van de week doen, van ochtend tot avond. Als je gaat liften kan je niks plannen en is het maar afwachten hoe en wanneer je op je bestemming gaat aankomen, en juist het loslaten van alle controle is wat het zo avontuurlijk maakt.

Aan het einde van de middag zijn we al in het zuiden van Duitsland, dan slaat ‘het noodlot’ toe. Een vriendelijk stelletje biedt ons een lift aan, vol enthousiasme zeggen wij ja. Vol gruwel stappen we vervolgens hun auto in, wat overigens beter de naam van een vies stinkend hol mag dragen. Het ruikt alsof er net iets te veel joints in de auto zijn gerookt met net iets te veel zieke mensen als gevolg. De enge hond naast ons op de achterbank draagt ook niet bij aan de geur en ze heeft de auto omgetoverd in één grote haarbal. De auto is vol gestift met nare uitspraken en tekeningen van Duitslands bekendste dictator. Het liefst maken we dat we weg komen maar we zitten al en dan start de bestuurder de auto met twee losse draadjes (en wij maar denken dat dit alleen in films gebeurt).

Gelukkig duurt de rit niet al te lang en worden we veilig op een ander tankstation afgezet. Op dit verlaten tankstation staan we twee uur lang vergeefs mensen te vragen of ze toevallig richting München rijden. Ik vertel een vriendelijk uitziende man over onze reisplannen, maar helaas heeft hij de auto al vol zitten met zijn oma en dochter. Even later komt zijn dochter naar ons toe om ons toch nog een lift aan te bieden, gered! We mogen mee in hun uiterst comfortabele BMW en scheuren in Deutsche stijl over de snelweg. Het is een hartstikke gezellige rit en dochter Ana zet speciaal voor mij Beyonce op. Ons geluk kan al helemaal niet meer op als vader Thomas ons aanbiedt te blijven eten en overnachten. Thuis worden we warm welkom geheten door de rest van het gezin en staan mega grote steaks op ons te wachten. Oké, niet heel duurzaam, maar  wel super lekker! Zo hebben we een op z’n Duits gezegd gemütliche avond en overnachten we in een lekker warm bed.

De volgende ochtend worden we weer bij een tankstation afgezet en gaan we verder. ’s Middags komen we aan, moe maar voldaan. We hebben 1200 kilometer afgelegd, zonder er een cent voor te betalen en ook nog eens zonder extra uit te stoten! Liften is dus niet alleen leuk en goedkoop, maar ook nog eens verantwoord. Voor alle kilometers waarbij je andermans lege achterbank opvult, hoeft er één auto minder de weg op. Zo verbruik je dus minder benzine en wordt er minder CO2 uitgestoten. Hadden we zelf in een middenklasse auto gereden, hadden we meer dan 500 kilogram CO2 uitgestoten. Dit staat ongeveer gelijk aan 20 dagen non-stop stofzuigen. En van wie stofzuigen geen hobby is, het staat ook ongeveer gelijk aan 88 dagen computeren! Dus de volgende keer dat je een lekker weekje weg wil, laat Ryanair voor wat het is, val je ouders eens niet lastig met het vragen om de auto en ga het avontuur aan.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top