skip to Main Content

Ei pocheren?

Ei Pocheren?

Paddestoelenragout met croutons en een gepocheerd ei

Dit lijkt misschien een gerecht dat je het beste in de herfst kunt eten, want dan zijn er allerlei paddestoelen te koop, maar eigenlijk is het altijd lekker. Je kan een voorgemengd bakje kopen of zelf een selectie maken. Eieren pocheren is veel makkelijker dan je denkt – probeer het maar!

Boodschappenlijstje voor nog geen €4!
200 gr paddestoelenmelange (voorgemengd of zelf samengesteld)
1 eetlepel roomboter
1 teentje knoflook
1 scheutje olijfolie
1 kleine ui
2 boterhammen (kleur mag je zelf bepalen)
1 ei
0,5 theelepel rozemarijn

Snij de korstjes van de boterhammen en snij ze in stroken. Verwarm een koekenpan en bak in ongeveer 2 minuten per kant de stroken brood tot croutons. Haal ze uit de koekenpan en draai het vuur weer uit.

Snij de ui in reepjes en pel het teentje knoflook. Maak de paddestoelen schoon door wat er nog aan modder op zit af te halen zonder ze onder stromend water te houden, anders heb je straks een hele natte ragout. Verdeel de paddestoelen even in champignons en ‘andere paddestoelen’. Snij de champignons in plakjes. De andere paddestoelen ga je later pas snijden, maar je kan wel vast eventuele harde onderkantjes verwijderen.

Smelt de roomboter in een scheutje olijfolie in de koekenpan, doe de reepjes ui en het uitgeperste (of kleingesneden) teentje knoflook erin en bak die 2 minuten. Doe er dan de champignons (dus niet de andere paddestoelen), de rozemarijn, peper en een klein beetje zout bij. Bak de champi’s 5 minuten op een middelhoog vuur – vergeet ze niet regelmatig om te scheppen.

Zet een klein steelpannetje water op en breng het aan de kook. Terwijl je wacht tot het water kookt, snij je de rest van de paddestoelen in reepjes. Als ze al heel klein zijn, hoeven ze natuurlijk niet gesneden te worden. Draai het vuur onder de champignons hoger, doe de rest van de paddestoelen erbij en bak alles nog 2 minuten. Draai dan het vuur heel laag.

Als het water kookt ga je je ei pocheren – spannend! Sommige mensen breken een ei gewoon freestyle in de pan, maar het is het makkelijkst om even een bakje te gebruiken: breek het ei in een bakje, hou het bakje vlak boven het water, en laat het ei in een keer rustig in het water glijden. Activeer dan gelijk de timer. Het eiwit loopt waarschijnlijk uit en het ziet er een beetje uit als een onderwateralien, maar dat is niet erg. Je kan proberen het eiwit een beetje naar de dooier te duwen, maar voor de smaak maakt het niets uit. Na twee minuten is het ei klaar. Haal het met een schuimspaan of een lepel, natuurlijk weer heel voorzichtig, uit het kokende water en leg het even op een stukje keukenpapier. Je eerste gepocheerde ei!

 

 Gezond, verantwoord, efficiënt en budget koken. Lees het verhaal en de visie van onze wekelijkse chef Susannah Herman hier.

 spooonsfor1logo

Zelf aan de slag? Kijk op www.spooons.nl en download de app.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top