skip to Main Content

Bakfiets vol gerecyclede vitamines

Bakfiets Vol Gerecyclede Vitamines

luana bakfiets

In Nederland wordt er jaarlijks voor meer dan vier miljard euro aan goed voedsel weggegooid. Luana Carretto is de oprichtster van Taste Before You Waste, een organisatie met als doel om mensen bewust te maken van de hoeveelheid eten die wordt verspild.

Hoe is Taste Before You Waste ontstaan?
“Het was een documentaire van Zembla over voedselverspilling die me de ogen deed openen. Er wordt gemiddeld 44 kilogram voedsel per jaar per persoon weggegooid, dat zijn 65 maaltijden! In deze documentaire hadden ze het over ‘dumpsterdivers’, mensen die uit activisme eetbare spullen uit vuilnisbakken halen. Dumpsterdiving is niet zo mijn ding, aangezien ik niet veel zin heb om in vuilnisbakken te gaan graven. Het was me wel duidelijk dat er iets gedaan moest worden. De volgende dag ben ik gelijk met eigenaren van groente- en fruitwinkels in mijn straat gaan praten om te vragen of er echt zoveel eten wordt weggegooid. De winkeliers bevestigden dit en ik besloot ze te vragen of ik het voedsel , dat ze normaal gesproken zouden weggooien, mocht meenemen. Tot mijn grote verbazing en blijdschap wilden verschillende winkeliers meewerken. Dat was het begin van Taste before you waste.”

Hoe werkt Taste Before You Waste precies?
“Zeven keer per week gaan vrijwilligers op de bakfiets langs de groente- en fruitwinkels aan de Javastraat in Amsterdam. We wisselen de verschillende vrijwilligers af en ik zelf fiets ook nog steeds met veel plezier langs de winkeliers. Vooral omdat ik iedere keer verbaasd ben hoeveel voedsel ik per dag meekrijg, uit één straat. Als je nagaat hoeveel straten er zijn, hoeveel steden en hoeveel landen, dan zet dit je wel aan het denken. Mensen op straat raken bewust van de omvang van dit probleem als ze ons weer met de goedgevulde bakfietsen voorbij zien fietsen. Ze herkennen de fietsen inmiddels en zijn bekend met onze werkwijze en via de markt die we organiseren. De dag nadat het eten is opgehaald, wordt het naar goede doelen gebracht. Hiervoor werken we samen met drie goede doelen in Amsterdam, die heerlijke maaltijden bereiden met het eten dat anders zou worden weggegooid. Elke woensdagavond vanaf zes uur organiseren we zelf een marktkraampje, aan de Carolina MacGillavrylaan nummer 792. Mensen kunnen de producten hier  gratis meenemen.  Wat echt niet meer bruikbaar is, wordt door één van de goede doelen naar een kinderboerderij gebracht; er wordt dus echt zo min mogelijk weggegooid.”

gratis

Wordt de consument bewuster door jullie initiatief?
“Mijn voornaamste doel is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid eten die wordt weggegooid. 30 tot 50 procent van al het eten dat geproduceerd wordt, belandt uiteindelijk in de vuilnisbak. Dit begint al bij de boer; groenten met de verkeerde vorm worden direct vanaf het veld weggegooid. De grootste hoeveelheid eten wordt echter weggegooid bij mensen thuis, denk aan de kliekjes, beschimmeld brood en de uitgedroogde blaadjes sla in de koelkast. Wat ik wil is met TBYW het probleem zichtbaar maken.”

Welke producten liggen er nu het vaakst in je bakfiets?
“Bananen zijn rijkelijk vertegenwoordigd. Deze lekkere vruchten hebben hun uiterlijk gewoon niet mee, ze hebben snel bruine plekjes en dan willen mensen ze al niet meer. Ze zijn echter nog perfect voor in cakes en smoothies. Verder halen we veel luxe producten op. Dit zijn vooral fruitsoorten die niet uit het seizoen zijn en uit Zuid-Amerika hierheen komen. En dus liggen er naast de bananen en appels ook kaki’s en granaatappels uitgestald in ons marktkraampje.”

Je fietst nu langs groente- en fruitwinkels, ben je van plan om dit nog uit te breiden?
“Sinds kort zijn we gaan samenwerken met een supermarkt en halen we zuivel, brood en vleeswaren op. Die liggen bij mij in de koelkast en in de vriezer. Ook deze producten geven we aan de goede doelen. Weggeven op straat, via onze kraam, gaat een beetje moeilijk. Het is namelijk wettelijk verboden om producten waarvan de THT (ten minste houdbaar tot) datum is verstreken nog publiekelijk te verstrekken.”

Heb je nog een boodschap voor studenten?
“Taste Before You Waste! Heel logisch, maar daarom niet minder waar en belangrijk. Verder natuurlijk de logische tips: koop niet te groot in en eet gewoon de restjes op. Ook de kontjes van het brood zijn namelijk brood!”

Luana

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top