skip to Main Content

‘Duurzaamheid is de toekomst’

‘Duurzaamheid Is De Toekomst’

stijngoed

Een project waarbij werkloze jongeren gratis de kans krijgen te netwerken en te leren over duurzaamheid. Daar droomt Vincent Tiel Groenestege van. Vincent is procesbegeleider bij het Dienst Landelijk Gebied en probeert met Next Practice Next Generation zijn droom te verwezenlijken.

Duurzame gebiedsontwikkeling: Next Practice Next Generation (NPNG) is een project waarbij alle jongeren  uit alle steden en met welke studie dan ook zich kunnen aansluiten. Het project is vooral bedoeld voor werkloze jongeren en studenten. Bij NPNG krijgen zij de mogelijkheid een kijkje te nemen bij verschillende duurzame projecten die lopen in heel het land. Dat kunnen ze doen door een dagje mee te draaien, maar ook door middel van een maandenlange stage.

Grijze koppen
Toen Vincent een wasserette binnenstapte, werd hij geholpen door een jonge vrouw. Zij bleek kunstgeschiedenis gestudeerd te hebben. “Een prachtige studie, maar ze werkte intussen wel in die wasserette.” Niet veel later zat de procesbegeleider bij een vergadering over een duurzaam gebiedsontwikkelingsproject. “Ik zag daar alleen maar grijze koppen. Zo kwam ik op het idee van NPNG.”

Ook Daniël Ouddeken (21) vindt het raar dat veel oudere mensen over duurzame processen beslissen. Hij studeert Milieu- en Natuurwetenschappen en doet mee aan het project van Vincent. “Duurzaamheid is de toekomst. Als alleen grijze koppen daarover beslissen, is dat gek. Het is ten slotte onze toekomst.”

Grote plannen
Het idee voor NPNG bedacht Vincent september vorig jaar. Met een groep van tien jongeren werd het idee verder uitgewerkt. NPNG heeft grote plannen. Voor januari volgend jaar wil zij al met elf grote projecten in zee zijn gegaan. Bij alle grote projecten gaan vijf jongeren van NPNG een aantal maanden stage lopen.

Eén van die grote projecten is al binnen. Een leeg grondgebied bij Schiphol moet een nieuwe en duurzame invulling krijgen. Stijn Uitdewilligen (24) studeerde af in Bestuurskunde en gaat nu via NPNG vijf maanden stage lopen bij het project van Schiphol. “In plaats van thuis zitten, kan ik nu werkervaring opdoen. Zo ontstaan veel nieuwe contacten en leer ik nog steeds door.” Als Stijn – of één van de andere stagiairs via NPNG – binnen die vijf maanden een baan vindt, staat het hen vrij om te stoppen met de stage.

Next practice next generation1

Naast de elf grote projecten moeten er ook zoveel mogelijk kleine projecten worden bezocht. Daniël: “Ik studeer nog en heb dus geen tijd voor een stage van vijf maanden, maar ik kan wel bij verschillende projecten een dagje rondsnuffelen. Dan kan ik daar kijken hoe met duurzaamheid wordt omgegaan en daar van leren.”

NPNG lanceerde onlangs de Facebookpagina. “Nu kan het werven van jongeren pas echt beginnen. We hebben nu ongeveer veertig geïnteresseerden, maar alle promotie ging nu tot nu toe vooral via via. We hopen door middel van sociale media nog veel meer jongeren aan te spreken om mee te doen”, vertelt Daniël. De website van het project moet snel volgen. Alle actuele projecten waaraan wordt meegewerkt, zullen daarop verschijnen.

Behalve een website opstarten wil oprichter Vincent ook een boek uitbrengen. Alle projecten van dit jaar moeten daarin vastgelegd worden. Het doel is om het boek in januari uit te geven. “Je wilt wat je doet en wat je bereikt, vastleggen. Het boek is een soort rode draad en maakt een geheel van alles wat we doen”, zegt Stijn.

Als het boek in januari klaar is, betekent dat niet dat NPNG klaar is. “Dat is dan pas de eerste ronde!”, roept Stijn enthousiast. “Met het boek laten we onszelf zien en wat we doen, maar daarna gaan we verder met de tweede ronde. En daarna weer de derde.”

logo

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top