skip to Main Content

Pizza zonder kaas en gelatinevrije wijn op VegFestNL

Pizza Zonder Kaas En Gelatinevrije Wijn Op VegFestNL

“Veganistisch eten is echt helemaal niet moeilijk”, zegt Christine Burgemeester terwijl ze een hap neemt van haar veganistische calzonepizza. Christine werd negentien jaar geleden vegetariër en is nu sinds vier jaar veganist. Dit jaar organiseert zij met haar eigen bedrijfje Vegetafel voor het eerst VegFestNL, een compleet veganistisch festival.

We zitten bij het Italiaanse eettentje Ciao Ciao in Rotterdam-Noord, een paar straten van de woning van Christine vandaan. “Vroeger dacht ik altijd dat je als vegetariër nergens meer kon eten”, vertelt de veganist lachend.  In de dubbelgevouwen pizza op haar bord zitten alleen maar groenten en geen kaas. Christine weet dat ze bij Ciao Ciao geen gebruik maken van eieren voor het deeg. “Eigenlijk kan ik gewoon nog overal eten waar ik hiervoor ook at.”

Christine woont in een flatje in Rotterdam met haar drie (vegetarisch etende) hondjes. Ze werkt als administratief coördinator bij Stichting Kinder Kanker Genezing, maar is vooral bezig met haar eigen bedrijfje Vegetafel. “Met de stichting verdien ik mijn boterhammetjes, maar Vegetafel is mijn kindje.” Vegetafel organiseerde in 2013 al de Veggie Fair. Na de volgens Christine succesvolle eerste editie komt er ook dit jaar weer een Veggie Fair. Nieuw dit jaar is VegFestNL, wat Vegetafel 1 november organiseert in de Utrechtse kringloopwinkel Wawollie.

christine burgemester2 ins

Zakelijk karakter
Bij VegFestNL gaat Christine voor een zakelijk karakter. “Veggie Fair is een gezellig gezinsuitje, bij VegFest ga ik voor een ander imago.” De Rotterdamse verwacht 1 november –  tevens World Vegan Day – tussen de duizend en tweeduizend bezoekers. Op het festival komen zo’n vijftig standjes te staan met verschillende invullingen. Er zullen sprekers en muzikanten zijn, maar ook veel eten. En dat allemaal helemaal vegan: van gelatinevrije wijn tot schoenen zonder leer.

Christine wil een serieus evenement creëren waar vegetariërs en veganisten samen kunnen komen. “Natuurlijk is iedereen welkom, maar het is vooral bedoeld voor vega’s en vegan’s. Zij kunnen bijvoorbeeld wel vrienden meenemen.” Christine verwacht ook bezoekers uit andere landen. Volgens haar zijn veganistische festivals in landen als Duitsland al een stuk bekender en populairder dan in Nederland.

Twee soorten vegans
Volgens Christine zijn er twee soorten veganisten: de sociale en de gezonde. De sociale veganisten kiezen voor de levensstijl, omdat deze beter zou zijn voor de wereld. “Sociale veganisten staan stil bij het dierenleed, maar ook bij de gevolgen voor de mens van de enorme, uitbuitende industrie.”

De gezonde veganist leeft zonder dierlijke producten omdat dit beter is voor zijn of haar eigen gezondheid. “Dit vind ik minder leuke mensen. Ze denken vaak meer aan zichzelf”, vindt Christine. De organisator van VegFestNL hoopt dat er vooral sociale veganisten naar haar festival zullen komen. “Het zijn gezellige mensen die om dezelfde redenen veganist zijn geworden als ik.”

Wie er ook komt, Christine ziet uit naar 1 november. Of het een groot succes wordt, maakt niet uit voor haar toekomstplannen. Christine is van plan vanaf dit jaar ieder jaar VegFestNL te organiseren. “Als het dit jaar geen groot succes is, weet ik wat ik fout heb gedaan en kan ik het volgend jaar goed doen.”

 

 

 

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top