skip to Main Content

Newaste gaat verder dan recyclen

Newaste Gaat Verder Dan Recyclen

Het recyclen van materiaal wordt vaak gezien als duurzaam. Het is zonde om goede materialen zomaar weg te gooien en daarom worden deze steeds vaker gerecycled. Maar is dit wel altijd nodig?

Bastiaan Tolhuijs, oprichter van Newaste, vindt van niet. “Recycling is goed, maar alleen wanneer het materiaal voor niks anders meer gebruikt kan worden”. Helaas wordt er vaak onnodig gerecycled. Restmateriaal is niet altijd ‘afval’ en kan nog op allerlei andere manieren gebruikt worden. Met Newaste wordt materiaal niet gerecycled, maar hergebruikt.

Hoe is Newaste ontstaan?
“Nadat ik mijn opleiding als productontwerper had afgerond ben ik gaan reizen. Wat mij tijdens mijn reis steeds opnieuw opviel was hoeveel mensen daar kunnen doen met weinig spullen. Zo hebben de mensen in Azië bijna geen budget, waardoor ze gedwongen worden om creatief om te gaan met de materialen die ze hebben. Het is bijzonder om te zien hoe ze met zo weinig zo veel problemen kunnen oplossen.”

“Daarnaast viel me staalverwerkingsbedrijf HERAS, mijn laatste stage bedrijf, iets anders op. Daar zag ik hoeveel restmateriaal zij aan het einde van elke dag overhouden. Vervolgens worden deze materialen gerecycled. Daarvoor moet het eerst vervoerd worden, dan bewerkt en vervolgens weer op transport terug naar het bedrijf. Dit brengt allemaal kosten en uitstoot met zich mee, die vaak onnodig zijn. Dit kan voorkomen worden door de materialen te hergebruiken in plaats van te recyclen”.

“Zo is het idee van Newaste ontstaan. Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk uit de materialen te halen tot ze aan het einde van hun levenscyclus zijn. Dat werkt het beste bij bedrijven die een chronisch overschot van materiaal hebben. Het kost te veel tijd en inspanning om per stukje restmateriaal te kijken hoe dit hergebruikt kan worden. Vandaar dat ik nu samenwerk met HERAS. Zij hebben bijna elke dag hetzelfde overschot van materiaal dat ik vervolgens een nieuw leven inblaas. Met mijn achtergrond als productontwerper maak en ontwerp ik de prototypen zelf. Daarna komt het terecht in de productie die ook bij HERAS plaatsvindt”.

Tolhuijs gaat met Newaste verder dan een hobbyist die zelf spullen maakt. Hij wil het probleem chronisch aanpakken door in te grijpen bij grote bedrijven. Zij produceren elke dag dezelfde producten en hebben dagelijks dezelfde hoeveelheid restafval. Zo wordt het probleem op grote schaal aangepakt en niet incidenteel. Op dit moment haalt Tolhuijs het meeste van zijn materiaal bij HERAS en vult dit aan met hout van andere bedrijven. Daarvan maakt hij tafels, wijnrekken en nog veel meer. Hij zegt dan ook: “Ik heb meer baat bij het hergebruiken van materialen dan onnodige recycling”. Dit is zijn manier om bij te dragen aan een betere en vooral duurzamere wereld.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. […] Tolhuijs gaat met Newaste verder dan een hobbyist die zelf spullen maakt. Hij wil het probleem chronisch aanpakken door in te grijpen bij grote bedrijven. Zij produceren elke dag dezelfde producten en hebben dagelijks dezelfde hoeveelheid restafval. Zo wordt het probleem op grote schaal aangepakt en niet incidenteel. Op dit moment haalt Tolhuijs het meeste van zijn materiaal bij HERAS en vult dit aan met hout van andere bedrijven. Daarvan maakt hij tafels, wijnrekken en nog veel meer. Hij zegt dan ook: “Ik heb meer baat bij het hergebruiken van materialen dan onnodige recycling”. Dit is zijn manier om bij te dragen aan een betere en vooral duurzamere wereld.BRON […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top