skip to Main Content

Fair Fashion Festival viert eerlijke en duurzame mode

Fair Fashion Festival Viert Eerlijke En Duurzame Mode

Op 26 oktober is het weer zover: dan vindt de tweede editie plaats van het Fair Fashion Festival in Utrecht. Vorig jaar trok het festival zo’n 750 bezoekers, dit jaar verwacht de organisatie ongeveer 1000 mensen. De aandacht en interesse in het festival, en daarmee de aandacht en interesse in eerlijke en duurzame mode, groeit. Een mooie aanleiding om eens in gesprek te gaan met de organisatie van dit evenement.

We spreken af in de Winkel van Sinkel, de locatie waar ook het festival plaatsvindt. Daar word ik opgewacht door maar liefst vijf meiden: Iris (26) van het programmateam, Neeltje (29) van het modeshowteam en Imke (23), Yvonne (30) en Susanna (28) van het communicatieteam. Zij vormen samen met nog zeven anderen de organisatie van het Fair Fashion Festival en doen dit op vrijwillige basis. De meiden barsten van energie en enthousiasme en beginnen meteen te vertellen over het programma: er zullen modeshows zijn met kleding van voornamelijk winkels uit Utrecht. Daarnaast zal er een young designers show zijn van opkomende designers die zich met eerlijke kleding bezighouden en zijn er lezingen, workshops en standjes waar je kan shoppen.‘We willen eigenlijk zo’n divers mogelijk programma. We willen bezoekers een idee geven van wat fair fashion is, en zorgen dat mensen echt geïnspireerd weer naar buiten gaan,’ vertelt Iris.

Eerlijk en groen
De naam verraadt natuurlijk al dat het festival draait om fair fashion – eerlijk geproduceerde mode – maar het ‘groene’ aspect van duurzaamheid komt ook naar voren. De organisatie is bijvoorbeeld in gesprek met Seepje, een duurzaam wasmiddel, over hoe kleding zo lang mogelijk meegaat, en er wordt een workshop georganiseerd waarbij je van oude kleding iets nieuws kan maken. ‘Het gaat vaak hand in hand. Je ziet dat duurzame merken vaak ook bezig zijn met het menselijke aspect en vice versa dat merken die bezig zijn met eerlijke productie letten op duurzaamheid’, vertelt Neeltje.

Het blijft heel moeilijk, met name voor de consument, om te achterhalen wat eerlijke en duurzame kleding is. Daar is de organisatie van het festival zich ook bewust van. Ze vinden het belangrijk dat mensen geprikkeld worden om meer na te denken over waar hun kleding precies vandaan komt. ‘Als de vraag naar eerlijke kleding daardoor stijgt zullen bedrijven zich daaraan aanpassen. Ze kunnen het natuurlijk vanuit idealisme of als marketingstrategie doen, maar alles is meegenomen. Als ze het maar wel echt dóén’ vindt Yvonne. ‘Als wij de beweging in gang kunnen zetten dat mensen stil staan bij wat er in hun kast hangt, dan hebben wij al heel veel bereikt’. Daarbij streven ze er ook naar om duurzame kleding van het ‘geitenwollensokken-imago’ te ontdoen en te laten zien hoe ontzettend veel toffe initiatieven er zijn op dit gebied.

Positieve benadering
Het festival is niet alleen interessant voor consumenten die meer willen weten over de keten van de kledingindustrie. Ook voor (jonge) ondernemers die meer willen weten over duurzaam en eerlijk produceren zijn er interessante activiteiten. Na afloop is er voor hen nog een netwerkborrel. De dag zal draaien om wat goed gaat in de kledingindustrie, niet om wat er allemaal nog beter kan. ‘Het gaat om openheid en transparantie. We willen gewoon alle kleine en grote stappen die gemaakt worden vieren. Er zijn een heleboel grote merken die wat betreft de werkomstandigheden en hun duurzame beleid nog wat te wensen overlaten, maar er worden wel stappen gezet en dat mag gezegd worden’ zegt Susanna.‘We willen het niet negatief benaderen, maar juist positief! Hetzelfde geldt voor de bezoekers, we willen niemand op de vingers tikken omdat ze nog niet 100% duurzaam en eerlijk shoppen, maar ze er gewoon op wijzen wat ze op dit moment wél al kunnen doen.’

Zelf meelopen in de modeshow van het Fair Fashion Festival 2014? Geef je nu op voor de Fair Fashionist(a) wedstrijd van 2014 en wie weet mag jij meelopen op de catwalk. Wil je het festival liever op een andere manier steunen, dan kan dat door een vriend van het FFF14 te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top