skip to Main Content

Op de bres voor het klimaat

Op De Bres Voor Het Klimaat

Een dag met fossielvrijNL op de People’s Climate March in Amsterdam

Afgelopen zondag deden wereldwijd meer dan 150 landen mee aan de grootste klimaatdemonstratie ooit. Op initiatief van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties kwamen honderdduizenden mensen samen om alle wereldleiders erop te wijzen dat het tijd is voor harde maatregelen. Ook in Nederland trokken duizenden mensen naar Amsterdam. Duurzame Student was erbij en beleefde de dag samen met FossielvrijNL.

IMG_6208-2

Onder het motto ‘divesteren uit olie, kolen en gas’, wil FossielvrijNL af van de investeringen die worden gedaan in de winning van fossiele energie, en daarmee de transitie naar een duurzame economie versnellen. Het is halverwege de middag als de eerste mensen van FossielvrijNL zich verzamelen op het dak van NEMO, het technologie museum aan het oosterdok in Amsterdam. Ze hebben nog extra materialen mee om spandoeken te maken, waarmee druk aan de slag wordt gegaan. Van oudere koppels tot jonge kinderen zijn vandaag aanwezig om zich te doen gelden. Straks vertrekt iedereen luid hoorbaar richting EYE Amsterdam waar alle betogers samenkomen.

Iedereen is nodig
Als de stoet in beweging komt, vertelt Myrthe – studente aan de Van Hall Larenstein Hogeschool in Leeuwarden – over haar fossielvrij initiatief. Ze heeft studenten en medewerkers enthousiast gemaakt om haar school duurzamer te maken. Op internet is ze een petitie gestart, die al door veel studenten is getekend. Met steun van de gemeente heeft Myrthe het college van bestuur een brief aangeboden met de vraag inzicht te geven in hun investeringen en beleggingen in fossiele energie. Het bestuur van haar school heeft inmiddels toegezegd in gesprek te gaan met de bank.

Het initiatief van Myrthe is een voorbeeld van de vele acties die Fossilfree (waar FossielvrijNL onderdeel van is) wereldwijd onderneemt om bedrijven en instanties zover te krijgen hun investeringen te verduurzamen. Vandaag laat FossielvrijNL zich horen tijdens de demonstratie, die inmiddels het IJ is over gestoken en samen komt met talloze andere bont uitgedoste luidruchtige demonstranten. Bij EYE Amsterdam wordt duidelijk dat de menigte uit heel het land is gekomen. Marjan Minnesma, die het initiatief nam voor deze klimaatbetoging in Amsterdam, is blij met de grote opkomst zo vertelt ze in haar speech. De People’s Climate March is dan ook de grootste wereldwijde demonstratie op het gebied van de klimaat problematiek ooit. ‘Om alles te kunnen veranderen hebben we iedereen nodig’ benadrukt Minnesma. En daarom zal deze march niet de laatste betoging zijn voor de klimaattop in Parijs die september volgend jaar plaatsvindt.

Keerpunt
Parijs moet een keerpunt worden in de strijd tegen de uit de hand gelopen klimaatverandering. Deze week kwamen in New York meer dan honderd wereldleiders samen. De massale klimaatdemonstratie zal in ieder geval de nodige indruk hebben gemaakt. Alleen al in amsterdam waren 100 maatschappelijke organisaties aanwezig, evenals diverse geloofsgemeenschappen en politici, betrokken burgers, studenten en leden van lokale energiebedrijven. Vele hiervan zullen komend jaar nog meer van zich laten horen. Voor FossielvrijNL geldt dat die pas tevreden zijn als we helemaal af zijn van onze behoeften naar fossiele brandstoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top