skip to Main Content

Recept: kabeljauw met gebakken aardappeltjes en doperwtjes

Recept: Kabeljauw Met Gebakken Aardappeltjes En Doperwtjes

Als je in de viswijzer kijkt, zie je dat er kabeljauw in allerlei graden van verantwoord te koop is. Zorg dus dat je vis koopt die voor jouw portemonnee en geweten het meest verantwoord is. Dit is een wat gezondere versie van de Engelse fish ’n chips. Very nice dus!

Boodschappenlijstje voor nog geen €5!
125 gr kabeljauwfilet 3,5
200 gr aardappels 0,4
3 eetlepels zonnebloemolie
200 gr diepvriesdoperwtjes 0,5
4 eetlepels bloem
0,5 eetlepel roomboter
0,5 citroen 0,4
2 eetlepels mayonaise
1 theelepel mosterd
1 snufje nootmuskaat

Schil de aardappels en snij ze in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Doe ze in een pan met water en een beetje zout en breng ze aan de kook. Doe de deksel op de pan en kook de aardappels 12 minuten op een middelhoog vuur.

Meng de mayonaise en de mosterd, met wat zout en peper en een klein kneepje citroensap, in een bakje door elkaar. Doe een klein beetje water met wat zout in een pannetje, doe er de doperwtjes in en kook ze in 8 minuten gaar. Let er wel op dat je pannetje niet droog kookt!

Doe de bloem op een bord en zorg dat hij goed is uitgespreid, want je gaat de kabeljauw erdoorheen halen, en dat is makkelijker als de bloem niet allemaal in het midden van het bord op een stapeltje ligt. Haal de kabeljauw door de bloem en zorg er hierbij voor dat de vis aan alle kanten goed bedekt is met bloem. Maal er dan wat zout en peper over.

Doe twee eetlepels zonnebloemolie in de koekenpan (schrik niet van de hoeveelheid: die heb je nodig om de vis lekker te kunnen bakken; het wordt geen saus) en bak de kabeljauw in 4 minuten per kant mooi bruin en gaar. Als je de vis voorzichtig omdraait (met een spatel), valt hij waarschijnlijk niet uit elkaar.

Als de aardappels klaar zijn, giet je ze af. Verwarm dan een eetlepel zonnebloemolie in een andere koekenpan, of in een wok, doe de aardappeltjes erin en bak ze op een hoog vuur in 4 minuten goudbruin. Als de doperwtjes klaar zijn, giet je ze af en doe je ze terug in de pan. Doe dan de roomboter, wat peper en zout en een snufje nootmuskaat bij de doperwten.

Nu ben je klaar; Engelsen eten fish and chips uit een oude krant, maar dat is misschien niet zo handig (zeker niet met die doperwtjes). Leg de doperwtjes, de aardappeltjes en de vis dus maar gewoon op je bord, met de gepimpte mayonaise er natuurlijk bij. Als je nog authentieker wilt zijn: ketchup op de aardappeltjes!

 Gezond, verantwoord, efficiënt en budget koken. Lees het verhaal en de visie van onze wekelijkse chef Susannah Herman hier.

 spooonsfor1logo

Zelf aan de slag? Kijk op www.spooons.nl en download de app.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top