skip to Main Content

De Youth Food Movement: strijden voor duurzamer eten

De Youth Food Movement: Strijden Voor Duurzamer Eten

Op een heerlijk zonnige maandagmiddag wandel ik vanaf station Amsterdam Zuid naar het kantoor van de Youth Food Movement (YFM). In de voormalige St. Nicolaaskapel werkt een team foodies hard om heel Nederland te informeren over duurzaam eten. Sinds 1 oktober is Joszi Smeets de nieuwe directeur van de YFM en ik sprak met haar over haar studietijd, de YFM en haar idealen.

 

Joszi
Even voorstellen: Joszi Smeets. Ze is 25 jaar en sinds ruim twee jaar betrokken bij de YFM. Een logische stap, omdat ze al tijdens haar studies in Nijmegen en Amsterdam erg geïnteresseerd was in duurzaamheid. Voor verschillende projecten verdiepte ze zich in onder andere stadslandbouw en transition towns. Tijdens het jaarlijkse Food Film Festival dat toevallig plaatsvond in het filmhuis waar ze werkte, maakte ze voor het eerst kennis met de YFM. Het sprak haar meteen aan. Het doel om meer jongeren bewust te maken en te laten meepraten over duurzame voeding – daar wilde ze meer over weten!

 

De Youth Food Movement
De YFM organiseert het Food Film Festival, maar dat is slechts een klein deel van hun activiteiten. Waar het aanvankelijk vooral hun doel was om jongeren bewust te maken van duurzame voeding, verandert dat tegenwoordig langzaam in het verbeteren van de relatie tussen boeren en burgers. Door het hele land organiseert de YFM activiteiten in dat thema. Zo loopt er onder andere het project “Het Eetcafe”. Joszi: “Sommige mensen hebben een mening over boeren, terwijl ze er nog nooit een hebben ontmoet. Ze hebben een stereotypebeeld voor zich, dat de boer geen eer aan doet. Met dit project willen wij daar verandering in brengen.” Dat doen ze door avonden te organiseren waarbij zowel boeren als burgers samen aan een tafel zitten. Of dat goed gaat? Volgens Joszi wel!

 

De Academie
Naast projecten zoals het Eetcafe, ligt het zwaartepunt van de YFM bij “De Academie”. Joszi heeft zelf De Academie ook gevolgd toen ze nieuw was bij de YFM. Volgens haar is het de kern van de organisatie: “De Academie is een plek waar mensen met een interesse in duurzaam voedsel elkaar ontmoeten. Dat zijn vaak heel verschillende soorten mensen die elkaar kunnen helpen door ervaringen uit andere disciplines uit te wisselen. Samen werken ze toe naar oplossingen voor de problemen waar ze zelf tegenaan lopen.” Veel van de ‘afgestudeerden’ van De Academie blijven in beeld bij de YFM. Sommigen geven inmiddels zelf workshops, terwijl anderen met hulp van het netwerk en de ervaring een carrière in de duurzame voeding zijn begonnen. En een enkeling wordt directeur van de organisatie, toch Joszi?

 

Toekomst
Natuurlijk is een leider niks zonder een toekomstvisie. Gelukkig blijkt Joszi genoeg plannen te hebben met de YFM: “In 2015 wil ik graag meer aandacht besteden aan het thema ‘Jongeren en gezondheid’. Het komt nog zo vaak voor dat jongeren geen goede maaltijd op tafel krijgen, daar moet iets aan gebeuren. Het gaat daarbij vooral om achterstandswijken, dus die moeten we zien te bereiken.” Een mooi streven. En alsof het nog niet ambitieus genoeg is, is dat niet het enige dat ze aan wil pakken. “Ik zou ook graag willen focussen op jonge vissers. Die hebben nog erg weinig aandacht, terwijl zij ontzettend belangrijk zijn voor onze de toekomst. Met een groeiende visconsumptie en toenemende problemen door overbevissing is het namelijk van groot belang vissers te betrekken bij duurzame voedselketens.”

Joszi kan het komende jaar werken om deze idealen te bereiken en ze hoopt daarna nog langer te kunnen blijven. “Ik wil de beweging en het netwerk sterk maken. De YFM moet goed georganiseerd worden na de enorme groei van de afgelopen jaren. Daar ga ik hard voor werken!”

 

Zelf meedoen?
Voel je het al kriebelen? Regionale afdelingen van de YFM kunnen vaak goed een extra paar handen gebruiken, dus voel je vrij om te mailen. Liever meteen serieus van start? Geef je dan op voor De Academie. Elk jaar mogen na een strenge selectie 25 mensen tussen de 18 en 35 jaar hieraan meedoen. Inschrijven voor de Academie van 2015 kan nog tot 10 november. www.youthfoodmovement.nl

 

Foto’s gemaakt door Thijs van Stigt en Yuki Kho.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top